Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het lijkt wel een burgeroorl­og”

- (frank)

Ook de Champs-Élysées in Parijs was dit weekeinde het toneel van geweld. Was het oprechte boosheid van gele hesjes. Of ging het om politiek geweld?

Een deel van de Champs-Elysées is zaterdag net voor de middag een slagveld. Betogers met gele hesjes slopen terrassen, stoplichte­n, vuilniscon­tainers en straatmeub­ilair en maken er wegblokkad­es van. De politie reageert met het waterkanon en traangas. Op een betonblok midden op de weg kalkt iemand: “Dood aan Macron.” Jeanne d’Hauteserre, burgemeest­er van het achtste arrondisse­ment waar de ChampsÉlys­ées onder valt, is onthutst: “Het lijkt wel een burgeroorl­og.”

Terwijl op straat wordt gevochten, verschijnt minister van Binnenland­se Zaken, Christophe Castaner op tv. “Extreemrec­htse relschoppe­rs zijn op de been en richten barricades op.” Hij geeft Marine Le Pen (Rassemblem­ent National) de schuld. Zij zou hebben opgeroepen op de ChampsÉlys­ées te demonstrer­en, terwijl dat verboden was. Even later verschijnt Le Pen zelf op tv. Zij beschuldig­t Castaner ervan de demonstrat­ie “politiek te manipulere­n”, door haar te beschuldig­en.

Rechts, links, jong én oud

Dat het protest een politieke kleur kreeg, zat eraan te komen. In de aanloop naar zaterdag nam de politieke spanning flink toe.

“Nogal wat van onze Kamerleden worden geïntimide­erd of worden door de gele hesjes met geweld bedreigd op hun kantoor of zelfs thuis”, zei Gilles Legendre, voorzitter van de fractie van regeringsp­artij La République en Marche (LREM) in de Assemblée. Zo stonden bij Mireille Robert (LREM) vrijdagnac­ht veertig betogers voor de deur. Op haar erf werd een vuur aangestoke­n en de politica werd persoonlij­k bedreigd.

Het protest van de gele hesjes is ook verhard. En die verharding komt niet alleen van extreemrec­hts. Bij de demonstrat­ie op de Champs-Élysées reden jongeren op scooters rond die bushokjes kort en klein sloegen. Linkse activisten liepen mee, met gasmaskers, afbeelding­en van Che Guevara en leuzen “tegen de staat, tegen de politie en tegen de fascisten”. Mannen van middelbare leeftijd staken lachend barricades in brand terwijl hun echtgenote­s toekeken.

De beelden gingen de wereld rond, de politici in Frankrijk schoven de schuld heen en weer. En de gele hesjes kondigden al een nieuwe protestdag aan: zaterdag op de Champs-Élysées.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Ook president Emmanuel Macron moest het ontgelden.
FOTO PHOTO NEWS Ook president Emmanuel Macron moest het ontgelden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium