Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Afscheid na 95 jaar onafscheid­elijkheid

-

Jeanne en Marcella. Marcella en Jeanne. Waar de één ging, zag je ook de andere helft van ’s lands beroemdste tweeling. Nu Jeanne Schollaert is overleden na een val, is Marcella na 95 jaar haar wederhelft en constante compagnon plots kwijt. “Ik heb de hele nacht gejankt.”

Marcella Schollaert staart naar het tv-scherm in het woonzorgce­ntrum waar ze nog maar een tweetal weken woont. Het besef groeit dat haar zus er niet meer is. Er nooit meer zal zijn. Nochtans was het niet Jeanne, maar Marcella die anderhalve maand geleden naar het UZ Gasthuisbe­rg moest. Ze was gevallen, moest herstellen en daarna revalidere­n. Drie dagen probeerde ze het nog thuis, maar uiteindeli­jk was iedereen het erover eens dat ze niet meer thuis kon wonen, en dus verhuisde Marcella naar een rusthuis. Alleen, nadat de zussen al die jaren elke nacht onder hetzelfde dak en zelfs in hetzelfde bed hadden geslapen. Met Jeanne leek alles goed te gaan, maar afgelopen donderdag is ook zij gevallen. Marcella wilde haar zus nog bezoeken in het ziekenhuis. Maar toen ze daar vrijdagoch­tend met haar neef Herman Dockx toekwam, was het te laat. Jeanne was ’s nachts overleden.

“Eigenlijk is Jeanne gegaan zoals

ze wilde, hé”, zegt Herman tegen zijn tante Marcella. “Ze zei altijd: Mijn laatste boterham smeer ik zelf. En dat heeft ze gedaan. Toen ik haar appartemen­t kwam om haar spullen te halen, zag ik dat ze had ontbeten en de kamer had gepoetst.” Marcella stemt stilletjes in. Ze wil gerust geloven dat er nog ergens een troost in zit, in het feit dat haar zus zo lang zo goed geweest is. Maar zelf geraakt ze nog niet verder. “Ik heb de hele nacht gejankt”, zegt

Marcella. “Janken is

geen avance, zei Jeanne. Maar het doet goed.”

De anders zo vrolijke dames uit Leuven werden goed zeventien jaar geleden wereldbero­emd in Vlaanderen door hun passage in het VTM-programma Hart van

Vlaanderen. Omdat ze zo snedig hun mening verkondigd­en en omdat ze zo veel durfden. Of ze nu op bezoek moesten bij de Hell’s Angels of naar het naakststra­nd van Bredene. Altijd onberispel­ijk en assorti in de kleren. Het was nooit een rolletje dat de twee bijna identieke vrouwen speelden. Ze waren écht zo onafscheid­elijk en kwamen amper zonder elkaar buiten. Vastbeslot­en om samen heel oud te worden, ook. Met dank aan een dagelijks glas wijn bij het eten en een coupe champagne -–“echte Franse” – in de namiddag.

 ?? FOTO HSB ?? De onafscheid­elijke Jeanne (links) en Marcella in het VTM-programmaH­art van Vlaanderen.
FOTO HSB De onafscheid­elijke Jeanne (links) en Marcella in het VTM-programmaH­art van Vlaanderen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium