Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Premier Michel staat alleen

Michel ontgoochel­t álle partijen

-

Een crisis live op tv, met gescheld, venijnige verwijten, drama en veel politiek theater. En op het eind van de dag bleef de regering-Michel gewoon zitten. De ploeg van Michel is klinisch dood, maar de premier wil koste wat het kost dat ze overeind blijft. Maar de premier kocht alleen wat tijd. Over twee weken volgt de vraag opnieuw of België in New York het VN-migratiepa­ct nu moet goedkeuren of niet.

Zowel N-VA als Open Vld en CD&V duwden gisteren nog wat harder op het gaspedaal. Urenlang bestookten ze elkaar in het halfrond van de Kamer alsof hun leven ervan afhing. Urenlang was het N-VA-fractielei­der Peter De Roover die als eenzame Vlaamsnati­onalistisc­he strijder de salvo’s van de coalitiepa­rtners moest zien te pareren. Voor het oog van de camera’s. En met als inzet de verdedigin­g van of aanval op het migratiepa­ct.

CD&V en Open Vld uit hun dak

Dat De Roover ’s ochtends de premier nog maar eens de les spelde en hem waarschuwd­e voor de gevolgen als hij het pact zou steunen, deed de liberalen en christende­mocraten uit hun dak gaan. In de Kamer matrakkeer­den Open Vld-fractielei­der Patrick Dewael en CD&V-voorzit- ter Wouter Beke de N-VA’er. Volgens de twee heeft de regering het pact allang goedgekeur­d en heeft N-VA zich nooit verzet.

“U heeft dertig bezwaren, maar ik heb die nooit gezien en gelezen”, fulmineerd­e CD&V-fractielei­der Servais Verherstra­eten.

Patrick Dewael was nog harder. “Un ministre ferme sa gueulle ou démissionn­e”,

zei hij met een verwijzing naar een citaat van gewezen Frans minister Jean-Piere Chevènemen­t. Duidelijk was dat Open Vld en CD&V de N-VA uit de regering willen duwen, maar die blijft gewoon zitten.

Met geen stokken

N-VA lijkt met geen stokken uit de regering te krijgen. En aangezien ook premier Michel zijn voortstrom­pelende ploeg op de been wil houden, wil hij Bart De Wever en co. ook niet te veel voor het hoofd stoten. Op de tribune van de Kamer weigerde Michel te zeggen dat hij in naam van de regering naar Marrakesh en New York gaat om het pact goed te keuren. Tot ontgoochel­ing van zijn andere coalitiepa­rtners én de oppositie.

Die vond de tussenkoms­t van de premier zo vaag en voorzichti­g dat de partijen niet veel zin meer hadden om een resolutie te stemmen waarin ze het pact steunen. De groene en rode oppositie trok meteen aan de alarmbel, de zitting werd geschorst.

Michel had die resolutie nodig om met steun van het parlement naar Marrakesh te kunnen trekken en kon dus geen kant meer op. Door iedereen tevreden te stellen en de kool en de geit te sparen, was uiteindeli­jk niemand nog tevreden.

Aangescher­pte resolutie

Michel kon niet anders dan toegeven aan de oppositie, die eiste dat de resolutie nog zou worden aangescher­pt. “De regering móét het pact goedkeuren”, noteerden alle voorstande­rs van het migratiepa­ct tijdens de schorsing van de Kamer handgeschr­even op een velletje papier. De garantie kon nu zelfs ook de PS overtuigen om mee te stemmen. Niet alleen de socialiste­n, maar ook de groenen en het CDH keurden met een grote meerderhei­d de resolutie goed. Terwijl Michel eerst vooral de

N-VA had gespaard, was de situatie ’s avonds weer in evenwicht.

Na een dag vol theater en urenlang geruzie is er politiek niets veranderd. De regering blijft zitten, maar de olifant in de kamer zit er ook nog altijd. Michel heeft alleen wat tijd gekocht. Op 19 december moet Michel het pact in New York goedkeuren of zich onthouden. De discussie erover zal ook de komende dagen en weken terugkomen.

Terwijl de meerderhei­dspartijen met getrokken messen tegenover elkaar staan, doet de eerste minister alsof de regering voort regeert. Gisterenav­ond stuurde hij de agenda van de ministerra­ad van vandaag door. Van het pact geen spoor op die agenda. Mocht Frank Deboosere een politiek verslaggev­er zijn, hij zou zeggen: “Morgen zijn we er weer met meer weer.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ?? Premier Michel staat moederziel alleen in zijn pogingen om zijn regering bijeen te houden en tegelijk een wisselmeer­derheid op de been te krijgen.
Premier Michel staat moederziel alleen in zijn pogingen om zijn regering bijeen te houden en tegelijk een wisselmeer­derheid op de been te krijgen.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium