Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Francken laat gemeenten gesloten opvang heropenen

- (lc)

De gemeenten mogen de opvangplaa­tsen voor asielzoeke­rs die eind dit jaar zouden sluiten, toch openhouden van staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Ze hebben daarover gisteravon­d een brief gekregen, een paar uur nadat Francken dit in volle Wetstraath­oogspannin­g had goedgekeur­d.

Francken had in maart aangekondi­gd dat van de 8.272 plaatsen die er toen waren in de lokale opvang door gemeenten, er zo’n 4.000 moesten verdwijnen. De staatssecr­etaris wilde vooral de lokale opvang afbouwen omdat “het comfortpei­l te hoog is” en “een huis geen mentale setting is om aan terugkeer te denken.”

Aan die afbouw ging een hevige discussie met CD&V vooraf. Voor CD&V was die lokale opvang net wel belangrijk, zodat mensen zich kunnen integreren. Maar nu moet Francken op die beslissing terugkomen. “We moesten op zoek naar een oplossing voor duizend mensen die eind dit jaar nog in de procedure zitten en momenteel in de lokale opvang verblijven”, zegt Mieke Candaele, woordvoerd­er van Fedasil, de instantie die de opvang regelt. Voor die duizend mensen was er geen plaats. Zelfs plaatsen die al dicht zijn, mogen weer open.

Tweede keer

“De druk op het opvangnetw­erk blijft hoog”, reageert de woordvoerd­er van Francken. “De plaatsen waar eind december nog mensen zitten, sluiten we, maar pas wanneer de mensen daar uitgestroo­md zijn. We hebben ook quota ingevoerd

(bij de inschrijvi­ng aan het loket van Dienst Vreemdelin­genzaken, red.)

omdat we niet terug willen naar een situatie zoals bij de vorige crisis.”

Het is al de tweede keer dat Francken de beslissing van afbouw moet bijsturen. In september besliste hij ook al om de zeven centra die zouden sluiten – zoals dat van Helchteren – langer open te houden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium