Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Minister van Defensie veroorzaak­t nieuwe diplomatie­ke rel met Spanje

Sander Loones tweette over hongerstak­ing Catalaanse politici

-

Spanje is boos op België. Opnieuw. Eerder deze week drukte de Spaanse minister van Buitenland­se Zaken Josep Borrell zijn ongenoegen uit over het gedrag op Twitter van nieuwe minister van Defensie Sander Loones (N-VA).

Defensiemi­nister Loones had op 1 december zijn steun uitgesprok­en voor de hongerstak­ing van enkele Catalaanse politieke figuren die in de cel zitten naar aanleiding van het volgens Spanje illegaal onaf hankelijkh­eidsrefere­ndum in 2017. “Geen enkele democraat mag hierover zwijgen”, luidde het onder meer.

Een stap te ver, volgens Borrell.

“Zijn onaanvaard­bare uitspraken zullen een reactie van onze kant krijgen”, zegt hij aan de Spaanse krant

El País.

Sympathisa­nt van Catalonië Volgens diezelfde krant was er al langer ongerusthe­id binnen de

Spaanse diplomatie­ke wereld over de benoeming van Loones tot minister. De West-Vlaming staat bekend als een fervent sympathisa­nt van de Catalaanse onafhankel­ijkheidsbe­weging.

De spanningen vormen een nieuw hoofdstuk in de vertroebel­de relatie tussen België en Spanje, die een boost kreeg nadat gewezen Catalaans leider Carles Puigdemont naar ons land kwam.

In oktober besliste diezelfde Borrell nog het diplomatie­k statuut van de Vlaamse vertegenwo­ordiger in Madrid af te nemen na “negatieve uitspraken” van Vlaams Parlements­voorzitter Jan Peumans (N-VA).

 ?? FOTO ISOPIX ?? Sander Loones.
FOTO ISOPIX Sander Loones.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium