Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Online vrij spel: ouders kennen er toch niets van

Zes op tien jongeren niet gecontrole­erd op smartphone­gebruik

- JONAS MAYEUR

Zes op de tien Belgische jongeren zeggen dat hun ouders niet letten op wat ze doen op Facebook en co. En dat ze bijna nooit ingrijpen in hun smartphone­gebruik. Dat blijkt uit een bevraging bij zo’n duizend jongeren tussen 12 en 24.

“Veel ouders zien inderdaad voor zichzelf geen rol weggelegd in de digitale opvoeding van hun kind”, zegt experte Elke Boudry van Mediawijs. “Ze zien hoe snel hun kinderen kunnen swipen en switchen, en dat schrikt af.”

Gemiddeld checkt een Belgische jongere zijn gsm 47 keer per dag en spendeert hij dagelijks meer dan anderhalf uur op sociale media. De resultaten worden vandaag voorgestel­d op het Symposium Gezond in Digitale Tijden.

Toch is het vooral het risico op verslaving waarmee ouders zich anno 2018 moeten bezighoude­n, zegt professor Lieven De Marez (UGent). “De gewoonten die ze als tiener kweken, kunnen jongeren later parten spelen, op de universite­it of op het werk.”

Het is als puber dat je dus leert om je te concentrer­en, om hoofden bijzaken van elkaar te onderschei­den. Dat lukt niet met een smartphone die continu piept.

Hoe moet je het dan duidelijk maken. “Zeg hoe vaak zoon of dochter op de smartphone zit en waarom dat een probleem is. Maak nadien samen afspraken over hoe het beter kan.”

Opgroeien

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium