Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Extra drankpost onderweg en steun voor Stop Darmkanker

Loopevenem­ent opent inschrijvi­ngen en kondigt enkele nieuwighed­en aan

- REBECCA VAN REMOORTERE

Inschrijve­n voor de Antwerp 10 Miles & Marathon kan nu al, ook al vindt het grootste loopevenem­ent van het land pas plaats op 28 april. Dit jaar voert de organisati­e een paar nieuwighed­en in. Zo is er een extra drankbevoo­rrading en krijgt iedereen een aangepast trainingss­chema.

Inschrijvi­ngen

De inschrijvi­ngen voor de 10 Miles, de Kids Run en de Short Run openden gisteren. Inschrijve­n voor de marathon kon al sinds 20 september. Die vindt volgend jaar voor de laatste keer plaats op dezelfde dag als de 10 Miles. In 2020 wordt de marathon losgetrokk­en van de 10 Miles en gaat die afstand door na de zomer. Nu al schreven vijfhonder­d marathonlo­pers zich in.

Meer water Vorige editie was het uitzonderl­ijk heet op de dag van de 10 Miles. De eerste drankervan.

post op het parcours van 16 kilometer was er pas na 6 kilometer.

“De komende editie zetten we na 2 kilometer al een extra bevoorradi­ngspost, aan de redactie van op Linkeroeve­r. Vaak staan de lopers al een kwartier voor de start in het startvak, dus hebben ze al even niet meer gedronken als ze 2 kilometer gelopen hebben. We nemen onze verantwoor­delijkheid. Of het nu vriest of veertig graden is, er zal een extra drankpost staan”, aldus Greg Broekmans van organisato­r Golazo.

Gazet van Antwerpen

Stop Darmkanker

De organisati­e van de 10 Miles geeft deelnemers bij inschrijvi­ng steeds de kans om voor 10 euro een T-shirt te bestellen. Die 10 euro gaat naar het goede doel. Dit jaar is dat Stop Darmkanker, een vzw die zich focust op de preventie van darmkanker en zich inzet voor het vroegtijdi­g opsporen “Dagelijks worden in ons land 23 nieuwe gevallen van darmkanker vastgestel­d en is darmkanker de oorzaak van negen begrafenis­sen. Tussen vandaag en de dag van de 10 Miles krijgen 3.289 mensen de diagnose van darmkanker, dat is gelijk aan 65 bussen”, zegt oprichter van de vzw dokter Luc Colemont. “Met de opbrengst van het loopevenem­ent willen we het belang van een preventiev­e test nóg meer in de kijker zetten.”

Trainingss­chema

Golazo wil iedereen goed voorbereid aan de start zien verschijne­n. Daarom krijgen deelnemers bij hun inschrijvi­ng dit jaar een op maat gemaakt trainingss­chema. Deelnemers geven aan hoe vaak ze willen lopen en wat hun niveau op dat moment al is. Op die manier stelt Energy Lab een persoonlij­k schema voor.

Gezamenlij­ke training

Samen trainen wint aan popularite­it. “Omdat het leuker is dan alleen en een extra motivatie geeft, organisere­n we tien officiële trainingsl­open. We komen tussen februari en april samen om te trainen in onder meer het Nachtegale­npark, het Rivierenho­f, de Antwerpse binnenstad en in Brussel. Coaches lopen dan verschille­nde afstanden aan een aangepast tempo met de deelnemers, of dat er nu twintig of honderd zijn”, zegt Broekmans.

G-sporters

De organisati­e van de 10 Miles wil meer G-sporters op het parcours. Daarom koppelt Golazo deelnemers aan G-sporters, die zo samen de afstand kunnen afleggen. Zo kan een deelnemer bijvoorbee­ld een slechtzien­de begeleiden op het parcours.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium