Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen medicatie mogelijk

- (kma)

Melkveehou­der Rudy Anthonisse­n (50) uit Wuustwezel trok gisteren naar het kabinet van minister van Landbouw Joke Schauvlieg­e (CD&V). Begin oktober verloor hij 184 van zijn 200 koeien door botulisme, maar hij kan op geen enkele vergoeding aanspraak maken.

“De ergste catastrofe met botulisme ooit”, zo omschrijft Vanessa Saenen van Boerenbond het drama dat zich begin oktober in enkele dagen tijd voltrok bij boer Rudy Anthonisse­n. Van zijn circa 200 koeien en kalveren stierven er 184 een gruwelijke dood.

Ramp

Ook burgemeest­er Dieter Wouters (CD&V) was er getuige van.

“Ik zal nooit vergeten wat ik daar gezien heb. Zeker twintig dieren zakten tijdens mijn twee uur durend bezoek door hun achterpote­n, waarna de verlamming­sverschijn­selen toenamen en ze finaal hun nek niet meer konden optillen. Een ramp voor deze landbouwer, die enkele jaren geleden nog geïnvestee­rd heeft in een moderne robotstal.”

De oorzaak van de ravage is de botulisme-bacterie die toxines afscheidde in het ruwvoeder. De bedrijfsdi­erenarts, Dierengezo­ndheidszor­g Vlaanderen en Boerenbond kwamen allemaal kijken, omdat het zeer uitzonderl­ijk is dat botulisme zo’n grote impact heeft. Enkele jaren geleden werden in het Waasland enkele paarden geveld door botulisme, nadat ze put-

Dieter Wouters

Burgemeest­er Wuustwezel (CD&V) water hadden gedronken waar een met botulisme besmette dode vogel in gelegen had.

“Maar van het drinkwater kan het niet komen, want mijn koeien krijgen alleen zuiver water. Waarschijn­lijk heeft er in een grasbaal een stuk kadaver gezeten van een besmette vogel, haas of reekalfje. Gelet op de aanwezighe­id van een waterloop in de buurt, is de kans groot dat het om een eend of Nijlgans ging. Door de droge zomer waren er veel besmetting­en van botulisme bij watervogel­s. We hebben zelf niets in het gras opgemerkt, maar dat is het meest waarschijn­lijke scenario volgens de experten. Sinds de investerin­g in de moderne robotstal komen mijn koeien niet meer in de wei. Daar kunnen ze niet in contact zijn gekomen met een dode vogel. Ik heb de pech dat wij met een voedermeng­wagen voederen, waarbij gras en andere componente­n worden gemengd. Dat lusten de dieren graag en zo krijgen ze alle voedingsst­offen binnen. Zowel mijn volwassen dieren als de kalveren kregen van deze mengeling.”

Botulisme is niet besmetteli­jk van Botulisme is een vergiftigi­ng waaraan vooral watervogel­s en vissen sterven. De bacterie clostridiu­m botulinum, die botulisme veroorzaak­t, kan zich alleen onder bepaalde omstandigh­eden snel vermenigvu­ldigen, zoals in een zuurstofar­m milieu. Daarom worden in periodes van lange droogte dode vogels of vissen in waterplass­en aangetroff­en. Blijkbaar is door een speling van het lot het binnenklim­aat in de grasbaal van boer Anthonisse­n ideaal geweest om tot een vermenigvu­ldiging van de bacterie te komen. Eerst treden verlamming­sverschijn­selen op, waarna de dieren stikken. Het proces is onomkeerba­ar, er is geen medicatie. dier op dier. “Nee, er vielen zo veel slachtoffe­rs omdat er een sluipmoord­enaar in het voeder heeft gezeten en ze allemaal van dit voer gegeten hebben.”

350.000 euro schade

In minder dan een week tijd schoot er van het melkveebed­rijf dat de familie Anthonisse­n decenniala­ng had uitgebouwd, niets meer over. Tientallen kadavers moest Rendac bijna dagelijks komen ophalen. Slechts acht koeien en twaalf kalfjes hebben het overleefd.

Boer Anthonisse­n is geruïneerd. Gerekend aan 2.000 euro per melkkoe, loopt het verlies op tot 300.000 euro, en daar komen nog kostenpost­en bij zoals het laten verbranden van de hooibalen door Indaver. De teller staat al boven de 350.000 euro schade. Geen enkele landbouwer is hiervoor verzekerd. Het drama had voorkomen kunnen worden door vaccinatie van de koeien, maar er is in Europa geen geregistre­erd vaccin beschikbaa­r. Daarbuiten wel, zodat Nederlands­e melkveehou­ders wél vaccineren met een middel dat uit derde landen zijn weg vindt naar de bedrijven.

Solidarite­itsfonds

Volgens Jan Pauwels, woordvoerd­er van Vlaams landbouwmi­nister Joke Schauvlieg­e, gaat zij overleg plegen met federaal minister Ducarme (MR) van Landbouw om na te gaan of boer Anthonisse­n gezien de ravage in zijn bedrijf aanspraak kan maken op het Sanitair Fonds. Dit is een soort solidarite­itsfonds waar landbouwer­s bijdragen voor betalen en dat kan worden aangesprok­en bij uitbraken van besmetteli­jke ziekten, zoals brucellose. “Maar botulisme staat niet bij in de lijst, omdat het geen besmetteli­jke ziekte is. Toch sta je als boer volledig machteloos. Eenmaal dieren de bacterie binnen hebben gekregen, zijn ze niet meer te redden. Zelfs in een minieme dosis”, zegt Anthonisse­n.

Hij wil ook collega-landbouwer­s verwittige­n. “Bewustmaki­ng is belangrijk.”

“Die beelden van de stervende koeien vergeet ik nooit meer.”

Meer dan 200 dode koeien

Het Landbouwra­mpenfonds biedt geen uitkomst. Dat is er immers niet voor catastrofe­s in één bedrijf, maar voor rampen die meerdere landbouwbe­drijven treffen en voor meer dan 1,24 miljoen euro schade zorgen.

“We zitten wel al over de tweehonder­d dode koeien, want ook een landbouwbe­drijf in Lille en een bedrijf in Limburg werden getroffen door botulisme, maar daar is de omvang veel kleiner”, zegt Vanessa Saenen van Boerenbond. “Toch is dit te weinig om te spreken van een ramp, en we kunnen ook niet zwart op wit bewijzen dat de besmetting verband hield met de droge zomer, al wijst alles in die richting.”

Rudy Anthonisse­n kocht opnieuw enkele koeien. Ditmaal in Nederland, zodat ze gevaccinee­rd zijn tegen botulisme. Maar het drama is nog lang niet verwerkt.

 ?? FOTO RUDY ANTHONISSE­N ?? Tientallen koeien per dag stierven in de stal van boer Anthonisse­n. De schade loopt ondertusse­n op tot meer dan 350.000 euro.
FOTO RUDY ANTHONISSE­N Tientallen koeien per dag stierven in de stal van boer Anthonisse­n. De schade loopt ondertusse­n op tot meer dan 350.000 euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium