Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Roze schepen en containers op komst

Japanse rederij ONE bezorgt de Schelde wat meer kleur

- CHRISTOF WILLOCX

Op 30 of 31 december komt er voor het eerst een roze schip met roze containers aan in de haven van Antwerpen. De Japanse rederij Ocean Network Express (ONE) eert met de kleur de bloesems van de kerselaar.

De meeste schepen in de Antwerpse haven zijn niet meteen trendy of flitsend, maar de nieuwe Japanse fusiereder­ij ONE wil daar veranderin­g in brengen.

“Wij zijn in april ontstaan uit de fusie van de Japanse rederijen NYK, MOL en K-Line”, zegt Tom Verbeke, directeur van de Antwerpse afdeling van ONE. “De fusie is ontstaan in april, in de lente dus. In die periode staan de kerselaars in Japan massaal in bloei, waardoor er veel roze te zien is in het straatbeel­d. Daarom heeft ONE beslist om alle nieuwe schepen en containers in de kleur magenta, of roze in de volksmond, te kleuren.”

ONE stuurt elke week verschille­nde schepen naar Antwerpen. “Tot hiertoe zijn dat oudere schepen die voor de fusie zijn gebouwd”, zegt Verbeke. “Alle nieuwe schepen van ONE worden voortaan in het roze gemaakt. Ook alle nieuwe containers krijgen een roze kleur. Ofwel roze containers met witte letters, ofwel grijze containers met roze letters.”

Niet meer uitgelache­n “Het eerste nieuwe schip, de ONE Columbia, is sinds enkele weken in de vaart gegaan. Het

schip is vertrokken in Thailand, heeft daarna Vietnam en Singapore aangedaan en is nu op weg naar het Suez-kanaal. Het zal op 30 of 31 december in Antwerpen aankomen om textiel, elektronic­a, speelgoed en schoenen uit Azië naar Europa te brengen.”

ONE stelt in Berchem 44 mensen tewerk. Ze regelen het transport van goederen van de ene naar de andere haven. Krijgen de werknemers soms opmerkinge­n over de kleur van hun schepen en containers? “Vroeger werden we wel eens uitgelache­n”, zegt Tom Verbeke. “Tegenwoord­ig gebeurt dat niet meer. De mensen uit de haven zien ook wel dat deze kleur ons heel veel promotie oplevert.”

 ?? FOTO HUTCHINSON PORTS THAILAND ?? Dit schip komt eind december aan in Antwerpen.
FOTO HUTCHINSON PORTS THAILAND Dit schip komt eind december aan in Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium