Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Met computers kan je niet alles vervangen”

ACV-Sint en Zwarte Piet klagen werkomstan­digheden van douanemede­werkers aan

- ANDREAS ROTTY

De christelij­ke vakbond ACV kaartte gisteren het gebrek aan personeel en de hoge werkdruk aan in het douanekant­oor in de Ellermanst­raat in Antwerpen-Noord. Dat gebeurde toepasseli­jk op 6 december, met een bezoekje van Sinterklaa­s en Zwarte Piet dus.

“Als ik dat allemaal hoor, word ik slechtgezi­nd”, bromt Sinterklaa­s. “Minder loon en langer werken voor een minder pensioen. Dat lijkt toch nergens naar?” Zwarte Piet stemt daarmee in. “De mensen van dit kantoor moeten met minder en minder personeel werken. Maar met computers kan je niet alles vervangen.” Na de ludieke toespraak krijgen de toehoorder­s nog een banaan en wat stukjes ananas.

De actie is er een van ACV-afgevaardi­gden van het hulpkantoo­r van de douaniers in de Ellermanst­raat in Antwerpen-Noord. Daar wordt geld ontvangen van bedrijven en moeten documenten nagekeken worden. “Meer volk op de werkvloer is ons eerste grote punt”, vertelt Tom Verhoeven van ACV. “De regering heeft ons beloofd dat er 71 nieuwe mensen worden aangenomen in Antwerpen. Wij hopen dat er toch een aantal daarvan op onze diensten wordt gezet om het huidige personeels­tekort weg te werken. Het personeel dat weggaat, wordt niet genoeg vervangen.”

“Digitalise­ring is een ramp”

Daarbij zou de regering de werkdruk volgens Verhoeven nog verder kunnen verhogen. “We weten dat er een plan is om andere kantoren in de buurt van Antwerpen te sluiten. Dat betekent een hoop meer werk voor ons.”

“Ten tweede zouden we graag opleidinge­n krijgen voor onze job. De Europese wetgeving verandert, maar wij worden daar niet altijd van op de hoogte gebracht. Ook met de automatise­ring en digitalise­ring zijn we niet mee”, gaat Verhoeven verder. “De digitalise­ring is een ramp”, overtreft Frank Van Muylder hem, een tweede ACVafgevaa­rdigde. “Als er een systeemupd­ate wordt uitgevoerd, kan alles platliggen en kunnen we een hele tijd niet verder.”

Douanemede­werker Ivo Machiels (58) luisterde vol aandacht naar Sinterklaa­s en Zwarte Piet. “De situatie is nog niet rampzalig”, vindt hij. “De boel kan nog draaien. Maar het is niet comfortabe­l.”

“Het is een gegeven voor alle gelederen van de FOD Financiën dat de werkdruk stijgt”, erkent Francis Adyns, woordvoerd­er van de Federale Overheidsd­ienst (FOD) Financiën. “De oplossing ligt daarvoor niet alleen in de aanwerving van extra personeel. We moeten innovatief en efficiënt te werk gaan. De boodschap is digitalise­ring. Dat daar wat problemen bij komen kijken is vrij logisch, iedere opstart kent kinderziek­tes.”

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) was gisteren niet te bereiken.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Zwarte Piet deelt bananen uit aan het douanepers­oneel.
FOTO JORIS HERREGODS Zwarte Piet deelt bananen uit aan het douanepers­oneel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium