Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sint-Carolus Borromeusk­erk zet deur naar donkere wereld op een kier

- PATRICK VAN DE PERRE

De Sint-Carolus Borromeusk­erk opent vanaf zaterdag een deur die al enkele eeuwen gesloten is. De deur leidt van een ruimte onder de sacristie naar de ruien. Wie wil, kan voortaan een begeleide wandeling in de kerk én de ruien maken.

“In de duisternis van het verleden blijft de mythe koning”, schreef een journalist van

in 1964. In het artikel vertelt de auteur hoe sterke verhalen over spoken en kleine doorgangen voor clandestie­ne bezigheden en andere sterke verhalen al decennia de geschieden­is van de ruien beheersen.

Die spannende verhalen zullen altijd blijven bestaan, maar één mythe is alvast opgelost. En dat is die van de bewuste deur. Hoewel: tot op heden is het nog altijd niet duidelijk waarvoor die moest dienen. “De verbinding tussen onze kerk en de ruien heeft ons in ieder geval aan het denken gezet. Het zou zonde zijn om die ongebruikt

van Antwerpen

Gazet

Olivier Lins

Voorzitter kerkfabrie­k te laten en daarom hebben we begin dit jaar besloten om de doorgang van de kerk naar de ondergrond­se stad open te stellen voor het publiek”, zegt Olivier Lins, de voorzitter van de kerkfabrie­k van Sint-Carolus Borromeus.

Crypte en Mariakapel

De nieuwe wandeling bestaat uit twee delen. Eerst wordt een bezoek gebracht aan de barokke Sint-Carolus Borromeusk­erk. “Onder meer de Mariakapel, de sacristie en de crypte zijn te bezichtige­n met een gids en dat is op zich al uitzonderl­ijk”, zegt Olivier Lins. Daarna gaat de wandeling, via de bewuste deur, verder in de ruien. “De tocht is enkele honderden meter lang en eindigt in de Keistraat, in het hart van het Schippersk­wartier. Tijdens de wandeling wordt de geschieden­is van de ruien verteld.”

Straatname­n En over de geschieden­is van de ruien valt heel wat te vertellen. Al

in de vroege middeleeuw­en werd in de stad een netwerk van ruien, vlieten en vesten aangelegd. Ze dienden als waterwegen en zorgden ervoor dat schepen dicht bij de stad konden geraken.

Sommige van deze wateren zouden nog tot in de negentiend­e eeuw openblijve­n, onder meer de Sint-Pietersvli­et in het Schippersk­wartier. Toch werden de meeste ruien en vesten al veel vroeger overwelfd. Veel straten van nu herinneren nog aan de periode toen het nog open water was.

Denk maar aan de Sint-Katelijnev­est, de Lombardenv­est en de Steenhouwe­rsvest. Waterwegen die dateren uit de dertiende eeuw en werden gebouwd na weer een nieuwe uitbreidin­g van de stad. Sommige van deze ruien en vlieten liepen tot aan de Meir en het huidige Blauwtoren­plein, vlak bij de Leien.

Open riool

De meeste ruien werden gedempt om hygiënisch­e redenen. Steeds meer stedelinge­n gebruikten het water als een open riool en dat zorgde voor ziekten en epidemieën.

Tegen 1835 was ruim driekwart van de 8 kilometer lange ruien overwelfd. Later werden ook de overgeblev­en wateren ondergrond­s. Tegenwoord­ig is opnieuw 1 kilometer van het netwerk toegankeli­jk voor het publiek.

‘‘Het zou zonde zijn om die oude doorgang ongebruikt te laten.”

www.deruien.be

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? De linkse ‘tunnel’ van de ruien leidt naar een de deur die weer naar de Sint-Carolus Borromeusk­erk leidt. Die deur is voortaan open voor het publiek.
FOTO JAN VAN DER PERRE De linkse ‘tunnel’ van de ruien leidt naar een de deur die weer naar de Sint-Carolus Borromeusk­erk leidt. Die deur is voortaan open voor het publiek.
 ??  ??
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium