Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Velo-fietsjes klaar voor ijskoude winter

Kaap van 6 miljoen ritten wordt dit jaar overschred­en

- (evw)

De temperatur­en mogen nu nog wel flink boven het vriespunt liggen, met de winter voor de deur wordt bij Velo aan alles gedacht: ook aan een winterplan. Dat treedt in werking zodra het begint te vriezen.

de fietsjes zelf nemen we normaal gezien geen extra maatregele­n”, zegt Rafael Loeys van Velo Antwerpen. “Een Velo is ontworpen voor alle weersomsta­ndigheden en moet altijd in orde zijn. Op veiligheid doen we geen toegevinge­n.”

“Maar begint het te vriezen, dan treedt onze winterproc­edure in werking en gaan we het terrein op om de stations en de ondergrond ijsvrij te maken. Ook de sloten worden behandeld tegen vorst en de werking ervan wordt geregeld gecontrole­erd.”

En dat is nodig. Want de Velofietsj­es zijn populairde­r dan ooit. “Op dit ogenblik telt Velo 61.000 abonnees en 3.800 fietsen. In 2017 realiseerd­en onze klanten bijna 5,5 miljoen ritjes, maar we verwachten dat we dit jaar de kaap van de 6 miljoen ruim“Voor schoots zullen overschrij­den.”

De meestgebru­ikte stations waren dit jaar die op de De Keyserlei, het Centraal Station, de Meir, de Ossenmarkt, Elzenveld, het SintJanspl­ein en het Hessenhuis. Zo werden aan het station van de De Keyserlei de afgelopen maanden niet minder 208.000 ritten geregistre­erd.

Het onderhoud van de Velo-fietsen is in handen van een team van zes vaste en twaalf flexibele technici. “In eerste instantie voeren

twaalf dan

medewerker­s van sociale tewerkstel­lingsorgan­isatie Levanto een controle uit bij het verplaatse­n van de fietsen. Kleine herstellin­gen worden door hen ter plekke uitgevoerd”, zegt Loeys. Grotere herstellin­gen gebeuren in de Velo-werkplaats door de eigen technici.

Daarboveno­p controlere­n de Velo-technici elke maand nog eens 1.500 fietsen op het terrein. “Maar het belangrijk­st zijn de meldingen van onze klanten. Daarom roepen we op om de fiets weer in het station te plaatsen en het zadel om te draaien wanneer je merkt dat je fiets defect is. Daarbij vragen we ook om een melding te maken via onze app. Wij zorgen er dan voor dat de fiets meegenomen wordt voor herstel.”

Alles bij elkaar herstelt Velo elke maand tweeduizen­d fietsen in haar werkplaats.

 ?? FOTO LUDO MARIËN ?? De Velo-fietsjes zijn populairde­r dan ooit.
FOTO LUDO MARIËN De Velo-fietsjes zijn populairde­r dan ooit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium