Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als zesjarige wou hij al Chinees leren om missionari­s te worden”

-

Charles Deckers had daags tevoren zijn zeventigst­e verjaardag gevierd, toen hij op 27 december 1994 in Tizi Ouzou van dichtbij werd doodgescho­ten door terroriste­n die zich als Algerijnse politiemen­sen hadden verkleed.

Johan Bonny, bisschop van Antwerpen, gaat zaterdag mee voor in de plechtighe­id. Naar aanleiding van de zaligverkl­aring is er zaterdag ook een dankvierin­g in de Onze-Lieve-Vrouwekath­edraal in Antwerpen.

Pater Deckers van de Sociëteit van Missionari­ssen van Afrika, beter bekend als de witte paters, wordt samen met achttien andere martelaars zalig verklaard, onder wie de zeven monniken van het klooster van Tibhirine, bekend van de bekroonde film

et des dieux.

Landgoed De Masten

De hommes

Deckers stond bekend als iemand die heel dicht bij de lokale bevolking stond. Hij sprak perfect Arabisch en Berbers. Hij was iemand die als christen de dialoog met de moslims opzocht en raakvlakke­n zocht, hoewel hem dat door zijn eigen orde niet altijd in dankbaarhe­id werd afgenomen. Zo werd hij op zijn zestigste nog verbannen naar Jemen om er als aalmoezeni­er aan te slag te gaan voor de Zusters van Moeder Theresa. Het waren eenzame jaren voor de Antwerpse pater, die in Jemen een contactver­bod met de lokale bevolking opgelegd kreeg.

Charles Deckers stamde uit een begoede Antwerpse Franstalig­e familie. Zijn ouders Hendri Deckers en Marguerite Ducarme kochten in 1920 de statige villa met het torentje De Masten in de Oelegembaa­n. De familie bracht al haar vakanties door op het landgoed. De ouders van Charles Deckers liggen allebei begraven in Zandhoven, net als Henri, de oudste broer van Charles, die in 1944 sneuvelde in de Tweede Wereldoorl­og. Bij haar terugkeer uit Congo kwam Sabine, de zus van Charles, in De Masten wonen.

Zus Martine Deckers vertelt in een documentai­re hoe het altruïsme er al vroeg ingebakken zat bij haar broer. Op zijn zesde vroeg hij aan hun moeder wanneer hij Chinees kon beginnen leren, om missionari­s in China te worden. Als tiener reed hij in de oorlogsjar­en naar de melkerij in de Heikant in Zandhoven om karnemelk op te halen, dat hij in glaasjes verdeelde. Na toevoeging van peren uit de eigen tuin verkocht Charles die potjes aan familieled­en, om de opbrengst aan de armen te schenken.

Hij ging naar het seminarie van de witte paters in Boechout. Zijn allereerst­e eucharisti­eviering droeg hij op in de Sint-Amelbergak­erk. Er liep toen een processie van aan landgoed De Masten tot aan de kerk.

Charles Deckers liet zich tot Algerijn naturalise­ren. Hij kwam op voor de rechten van moslimmeis­jes en vrouwen in Algerije, leidde er een opvangtehu­is voor jongeren en richtte er onder meer een beroepssch­ool op.

Op 27 december 1994 werd pater Deckers samen met drie confraters in Tizi-Ouzou vermoord. Hun uitvaart werd bijgewoond door duizenden moslims. Tussen 1994 en 1996 worden in het totaal 19 religieuze­n in Algerije om het leven gebracht

Bekijk een documentai­re die neef Yvan Deckers maakte op www.charlesdec­kers.be.

 ?? FOTO GVA FOTO RR ?? Charles Deckers op latere leeftijd. Hij was net 70 geworden toen hij werd vermoord.Bij zijn eerste mis als witte pater in Zandhoven, waar de familie Deckerseen buitenverb­lijf had.
FOTO GVA FOTO RR Charles Deckers op latere leeftijd. Hij was net 70 geworden toen hij werd vermoord.Bij zijn eerste mis als witte pater in Zandhoven, waar de familie Deckerseen buitenverb­lijf had.
 ?? FOTO RR ?? Pater Deckers tussen de zusters van Moeder Theresa in Hodeida in Jemen, waar hij ‘verbannen’ was door zijn eigen orde en het bisdom, omdat hij te close was met de lokale moslimbevo­lking in Algerije,
FOTO RR Pater Deckers tussen de zusters van Moeder Theresa in Hodeida in Jemen, waar hij ‘verbannen’ was door zijn eigen orde en het bisdom, omdat hij te close was met de lokale moslimbevo­lking in Algerije,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium