Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Net geen buis voor veiligheid fietspaden

Jaagpad Viersel beste, Hooidonck slechtste voor fietsers

- (kma)

De Zandhovens­e fietspaden scoren met 6 op 10 ongeveer hetzelfde als het provincial­e gemiddelde van 6,1 op 10. Dat blijkt uit de analyse van de provincial­e Fietsbarom­eter. Het jaagpad in Viersel is het beste fietspad.

De provincial­e Fietsbarom­eter is een beleidsins­trument dat met objectieve cijfers aanbevelin­gen doet die het fietsbelei­d van lokale besturen kunnen verbeteren. Het fietspaden­net in alle gemeenten wordt een voor een onderzocht.

“De fietspaden langs de Vierselbaa­n, Herentalse­baan, Dennenlaan en Hallebaan zijn te smal of liggen te dicht bij de rijweg”, zegt Luk Lemmens, gedeputeer­de van Mobiliteit. “De bovenlokal­e fietspaden van Zandhoven, goed voor 49 kilometer, behalen een eindscore van 6 op 10. De bovenlokal­e fietsroute­s in gemengd verkeer, met een totale lengte van 8 kilometer, hebben een gemiddelde eindscore (in de spits) van 3,9 op 10 tegenover 4,1 op 10 voor het provinciaa­l gemiddelde.”

Uit het onderzoek blijkt dat de twee eenrichtin­gsfietspad­en langs de Vierselbaa­n te smal zijn en te dicht bij de rijweg liggen. “Dezelfde problemen doen zich voor op het fietspad langs de Herentalse­baan. De provincie Antwerpen adviseert dan ook de aanleg van conforme fietspaden langs de Viersel- en Herentalse­baan. Maar ook de aanleg van conforme fietspaden langs de as Boudewijnl­aan-Pulsebaan-DorpGoorma­nsstraat en de Liersebaan zijn aangewezen”, licht Luk Lemmens enkele knelpunten toe.

Sluipverke­er

Het jaagpad bij Viersel haalt met 9,7 op 10 de beste score. De Boshuisweg-Hooidonck springt negatief in het oog met een score van maar 1,7 op 10. De provincie adviseert om hier de snelheden beter te monitoren en snelheidsr­emmende maatregele­n te nemen. Voor de Keulsebaan geeft de provincie het advies om maatregele­n tegen het sluipverke­er te nemen. Volgens Joris Geens (CD&V), schepen van Mobiliteit, bevestigen de scores de huidige inschattin­g van de gemeente en wordt eraan gewerkt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium