Gazet van Antwerpen Stad en Rand

83 laanbomen voor de bijl

Albert Dineurlaan wordt nu toch grotendeel­s gespaard

- (jaa)

De gemeente zal begin volgend voorjaar 83 laanbomen vellen. Ze verkeren in een te slechte staat of moeten wijken voor ondergrond­se leidingen.

De lijst van te vellen bomen werd zopas aan de gemeentera­ad voorgelegd. Onder meer Peter Arnauw (Groen) schrok van het hoge aantal bomen: 113. Maar groendesku­ndige Willem-Jan Bruyninckx relativeer­t. “Niet al die bomen moeten om. Soms volstaat het om enkele zware takken die een gevaar vormen voor passanten of omwonenden vakkundig te snoeien. Er moeten maar 83 bomen echt verdwijnen.”

Maar voor bewoners van een straat waar veel bomen tegelijk weg moeten, kan dat soms gevoelig liggen. Dat bleek begin dit jaar in de Albert Dineurlaan, waar het aanvankeli­jke plan was om alle Noorse esdoorns te vellen. Maar toen die plannen uitlekten, trokken enkele bewoners aan de alarmbel. “Hierop hebben specialist­en alle bomen opnieuw visueel onderzocht”, aldus Bruyninckx. “Uiteindeli­jk zullen er nu maar dertien bomen omgaan.”

Andere staten waar soms tot vijf laanbomen ineens sneuvelen zijn de Goudvinken­dreef, Leeuwerike­nlei en Eekhoornle­i. Het kappen gebeurt in het voorjaar van 2019. Behalve in de Beukendree­f: daar werd vastgestel­d dat 25 beuken er door wortelscha­de als gevolg van werken in de wegberm zo erg aan toe zijn, dat ze best zo snel mogelijk verdwijnen. Ze zijn te onstabiel geworden. De gemeente stelt snel een firma aan om ze weg te nemen.

 ??  ??
 ?? FOTO JAN AUMAN ?? De Albert Dineurlaan is een mooie straat, onder meer dankzij de hoge Noorse esdoorns die er staan.
FOTO JAN AUMAN De Albert Dineurlaan is een mooie straat, onder meer dankzij de hoge Noorse esdoorns die er staan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium