Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mijn vader opvolgen als burgemeest­er? Alles op z’n tijd”

- JAN AUMAN

N-VA kent (nog) geen traditie van dynastieën, maar in Wommelgem heeft burgemeest­er Frank Gys (53) zijn politieke genen wel doorgegeve­n aan zijn zoon Seppe (27). Die legde deze week de eed al als allerjongs­te provincier­aadslid.

Frank Gys kan terugblikk­en op erg goede verkiezing­en. Niet alleen zijn partij N-VA scoorde sterk, maar hijzelf schudde met 1.415 voorkeurst­emmen ook de schaduw van zijn voorganger Walter Van der Plaetsen (Open Vld) definitief van zich af. “Maar Seppe deed het op onze lijst ook heel goed. 383 voorkeurst­emmen is knap en goed voor de vierde hoogste score. Op de provinciel­ijst haalde hij er zelfs 6.611”

Gys junior zegt veel geleerd te hebben van Jan Jambon en Valerie Van Peel, de vorige en huidige peter/meter van de lokale partijafde­ling. Maar hij vindt ook zijn eigen vader een rolmodel. “De manier waarop pa hier in Wommelgem al jaren geblokkeer­de dossiers zoals sportcentr­um Synergie, de Torenstraa­t en het Kerkplein heeft ontmijnd en opgelost, dwingt respect af. Politiek verschille­n we weinig van mening en de tijd dat hij sakkerde omdat ik te laat thuis kwam, is sinds ik met vriendin Britt Gestels samenwoon ook voorbij”, aldus Seppe.

Seppe wijt zijn goede resultaat onder meer aan zijn betrokkenh­eid bij het Wommelgems­e vereniging­sleven. “Voetbalclu­b Ternesse, Chiro Woka, de Volleybale­n tennisclub – ik ben overal lid van geweest en ook bij de andere vereniging­en kom ik graag over de vloer. Ik zal niet alle inwoners van Wommelgem kennen, maar toch veel”, aldus sociaal dier Seppe, die overigens gewoon commerciee­l bediende blijft bij het maritiem bedrijf waar de slag was.

Frank Gys is als quasi voltijds burgemeest­er van plan om nog zes jaar alle energie in Wommelgem te steken. Of hij daarna de sjerp wil doorgeven aan zijn zoon? Aan de pretoogjes van beiden te zien lijkt dat inderdaad het ideale scenario, maar ze zijn realistisc­h genoeg om te beseffen dat zij daar niet alleen over zullen beslissen.

“We zien wel”, houdt Seppe de voeten op de grond. “Ik ga me nu inwerken in onderwijs, mobiliteit en andere provincial­e dossiers en ook mijn netwerk, dat zich nu nog vooral in Wommelgem bevindt, verder uitbreiden, ook binnen onze eigen partij. Daarna zien we wel. Ik volg het reilen en zeilen

hij al aan

hier wel op de voet. De voorbije zes jaar in de OCMW-raad en in de publieke tribune van de gemeentera­ad. Ik heb in deze bestuurspe­riode maar weinig vergaderin­gen gemist”, lacht hij.

Dat Seppe nooit uit Wommelgem weg wil, staat niet ter discussie. “Mijn vriendin, die uit de stad komt, heeft zich daar intussen ook bij neergelegd”, zegt Seppe. “Het grootste verschil met de stad vindt ze dat hier in ons dorp iedereen elkaar nog kent en dat begint ze zelf ook naar waarde te schatten. Als ik zondag om pistolets ga, moet ik onderweg en bij de bakker wel doorlopend mensen groeten. Maar dat geeft een warm thuisgevoe­l.”

Seppe Gys

‘‘Als ik zondag pistolets ga halen, moet ik steeds mensen groeten. Maar dat geeft een warm thuisgevoe­l.’’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium