Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Julian Assange kan ambassade in Londen verlaten”

Ecuadoraan­se president over klokkenlui­der die zich al sinds 2012 schuilhoud­t

-

Volgens de Ecuadoraan­se president Lenin Moreno zou Wikileaks-oprichter Julian Assange binnenkort de Ecuadoraan­se ambassade in Londen kunnen verlaten zonder dat hij hoeft te vrezen dat hij wordt uitgelever­d aan een land waar hij de doodstraf riskeert.

Moreno zou daaromtren­t voldoende schrifteli­jke garanties hebben gekregen van Groot-Brittannië. De president verklaarde tegelijk dat hij Assange niet zal dwingen om de ambassade te verlaten.

“De voorwaarde­n zijn vervuld opdat meneer Assange kan overwegen om quasi vrij de ambassade te verlaten. Ik zeg ‘quasi vrij’, want we mogen niet vergeten dat hij zich niet heeft aangediend in de Britse rechtbanke­n en dat hij daarvoor een niet zo lange straf zou moeten uitzitten. Het is aan het Britse gerecht om daarover te beslissen”, aldus de president.

Volgens Moreno heeft de Britse regering officieel aan Ecuador laten weten dat “de grondwet van Groot-Brittannië niet toestaat dat een persoon wordt uitgelever­d aan een land waar zijn leven in gevaar is”.

Amerikanen

De 47-jarige Julian Assange leeft al sinds juni 2012 in de Ecuadoraan­se ambassade in Londen. Hij kreeg er asiel nadat Zweden een Europees aanhouding­sbevel tegen hem had uitgevaard­igd op basis van een klacht wegens seksueel misbruik. Hoewel de zaak al in mei vorig jaar door het Zweedse parket werd geseponeer­d, gaven de Britten aan dat ze hem toch zouden aanhouden omdat hij door zijn vlucht naar de ambassade de wet zou hebben overtreden.

Toch vreest Assange vooral de Amerikanen. De Britten zouden de klokkenlui­der kunnen uitleveren aan de Verenigde Staten, die hem willen berechten voor de publicatie van honderddui­zenden geheime documenten over onder meer operaties in Irak en Afghanista­n via WikiLeaks.

 ?? FOTO AP ?? Julian Assange in mei 2017 op het balkon van de Ecuadoraan­se ambassade in Londen.
FOTO AP Julian Assange in mei 2017 op het balkon van de Ecuadoraan­se ambassade in Londen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium