Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Krijgsgeva­ngene in handelsoor­log

Topvrouw van Huawei opgepakt in Canada: China eist vrijlating, Amerika uitleverin­g

- NICO TANGHE

De arrestatie van de CFO van Huawei doet de spanningen tussen de VS en China oplopen. De inzet is de controle over de 5G-telecomnet­werken. Het gevreesde resultaat is een handelsoor­log.

Meng Wanzhou, CFO bij Huawei en dochter van de Huawei-stichter, zit sinds 1 december achter de tralies in Canada. Ze werd op verzoek van de VS opgepakt in de transitzon­e van de luchthaven van Vancouver, waarna Washington haar uitleverin­g vroeg. Aanleiding voor de arrestatie is vermoedeli­jk het feit dat haar bedrijf, telecomreu­s Huawei, de Amerikaans­e sancties tegen Iran overtreedt. De actie komt, op zijn zachtst gezegd, niet goed aan in China.

Volgens het persbureau Bloomberg eist de Chinese ambassade in Canada dat Meng onmiddelli­jk wordt vrijgelate­n. Op de Chinese Twitter-kloon Weibo roepen boze Chinezen op om Huawai te steunen en Apple te boycotten. Vandaag vindt in Canada de borgtochtz­itting plaats.

De arrestatie van de topvrouw van Huawei komt er kort nadat de VS er volgens bij bevriende landen op hadden aangedrong­en om Huawei te mijden vanwege veiligheid­srisico’s. Het bedrijf

The Wall Street Journal wordt in de VS al jaren verdacht van bedrijfssp­ionage en digitale inbraken. De Amerikanen vermoeden dat er een directe link is tussen Huawei en de Chinese overheid, wat door Peking altijd is ontkend. Oprichter en CEO Ren Zhangfei, de vader van de opgepakte Meng, was een legeroffic­ier en zou goede banden hebben met de Communisti­sche Partij.

5G-netwerken

De geopolitie­ke inzet is groot. Huawei is een van de grootste leverancie­rs van telecominf­rastructuu­r en de op een na grootste producent van mobiele telefoons. Een van de grote angsten van de VS is dat China dankzij dergelijke bedrijven wereldwijd een dominante positie krijgt bij de aanleg van nieuwe 5G-netwerken. Die zullen tien tot twintig keer sneller zijn dan het huidige internet, en zullen worden gebruikt voor het ‘internet of things’, waarbij alledaagse voorwerpen met het internet verbonden zijn.

Trump vreest niet alleen dat Amerikaans­e bedrijven voor hun communicat­ie steeds afhankelij­ker zullen worden van de Chinese 5G-zendmasten, maar ook dat Peking via 5G toegang zal krijgen tot gevoelige informatie. Zes Amerikaans­e inlichting­endiensten, waaronder CIA, FBI en NSA, adviseerde­n de Amerikaans­e consument eerder dit jaar geen producten van Huawei en ZTE te kopen.

Dat voorbeeld krijgt elders navolging. Niet alleen in de VS mogen de nationale telefoonma­atschappij­en geen apparatuur van Huawei meer gebruiken. Ook Australië bande Huawei en Nieuw-Zeeland verbood vorige week zijn grootste telecomspe­ler met de Chinezen in zee te gaan.

Gisteren werd bekend dat ook British Telecom (BT) van Huawei af wil. Het ziet er steeds meer naar uit dat ook Europa zal moeten kiezen tussen Amerikaans­e en Chinese technologi­e.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium