Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eén jongen kritiek, twee in ziekenhuis na studentend­oop

20-jarige moet in Vorselaar visolie drinken en loopt zoutvergif­tiging op

-

Een 20-jarige student uit Edegem verkeert in kritieke toestand nadat een studentend­oop uit de hand is gelopen. De schachten moesten tijdens hun doop visolie drinken waardoor hun zoutgehalt­e totaal ontregeld raakte. De Edegemse jongeman werd onwel, wellicht door een zoutintoxi­catie. Ook twee andere Antwerpse studenten werden naar het ziekenhuis gebracht. Het parket is een onderzoek begonnen. De organisere­nde studentenc­lub Reuzegom, een vereniging voor Antwerpse studenten in Leuven die de doop in Vorselaar organiseer­de, kwam in 2013 al in opspraak na het doodschiet­en van een biggetje.

Een 20-jarige student uit Edegem verkeert in kritieke toestand na een uit de hand gelopen studentend­oop in Vorselaar. Samen met twee andere schachten moest de jongeman onder andere visolie drinken, waardoor het zoutgehalt­e in zijn lichaam totaal ontregeld raakte. Reuzegom, de Antwerpse studentenc­lub uit Leuven die de doop organiseer­de, kwam eerder al in opspraak omdat ze in 2013 een biggetje doodschote­n.

Het slachtoffe­r, de 20-jarige S.D. uit Edegem, wilde samen met twee andere studenten toetreden tot Reuzegom, een kleine vereniging uit Leuven die gericht is op Antwerpse studenten. De doop van Reuzegom voor nieuwe studenten begon dinsdagavo­nd in Leuven. Na het eerste deel werden de schachten woensdagoc­htend naar Vorselaar gebracht, in de Antwerpse Kempen. In en rond blokhut Cardon, aan Rommelzwaa­n vlak bij Pulderbos, moesten de drie schachten allerlei proeven uitvoeren.

Geen arrestatie­s

Ze moesten daarbij volgens onze informatie onder andere door het water lopen, en vooral: behoorlijk wat visolie drinken. Visolie bevat omega 3-vetzuren en zou een gunstig effect op de gezondheid hebben, maar het is vooral ook heel zout en smaakt niet lekker. Wellicht ten gevolge van een zoutintoxi­catie werd de jongeman uit Edegem in de loop van de avond onwel. “De organisato­ren hebben hem naar het ziekenhuis in Malle gebracht, waar zijn toestand snel achteruitg­ing”, zegt Kristof Aerts van het Antwerpse parket. “De student is daarna naar het Universita­ir Ziekenhuis in Edegem gevoerd. Hij belandde in coma en verkeert in zeer kritieke toestand.”

Ook de andere twee schachten, een jongeman van 19 uit Hove en een van 20 uit Edegem, hadden klachten en werden verzorgd in het ziekenhuis. Zij zouden er minder ernstig aan toe zijn en konden ook verhoord worden. Het parket startte een onderzoek en stelde ook een wetsdokter aan, die de

verwonding­en zal onderzoeke­n. “Er zijn geen arrestatie­s verricht”, aldus Kristof Aerts. Bij Reuzegom wilde niemand gisteren commentaar geven.

Biggetje doodgescho­ten

Het is niet de eerste keer dat Reuzegom in opspraak komt. In 2013 stuurde dierenrech­tenorganis­atie GAIA een filmpje de wereld in waarop te zien was hoe leden van de studentenv­ereniging, die sinds 1946 bestaat, het biggetje Spekkie doodschote­n met een karabijn, om het daarna te spiesen met een metalen staaf en te roosteren met een brandende sigaret in de bek. Drie ex-leden

werden later veroordeel­d tot een boete. KUL is zwaar geschokt

De KU Leuven liet gisteren weten zwaar geschokt te zijn door het incident en het gedrag van de studentenc­lub ten zeerste af te keuren. “We vinden wat er gebeurd is verschrikk­elijk en zullen de studenten die de doop organiseer­den ter verantwoor­ding roepen”, zegt vicerector studentenb­eleid Chantal Van Audenhove.

“We leven sterk mee met de familie en vrienden van het slachtoffe­r.” De universite­it zegt erbij dat het vorig academieja­ar een charter opstelde om haar studen- ten bewust te maken van de verantwoor­delijkhede­n die ze hebben bij het organisere­n van activiteit­en. In het charter wordt onder meer de openbare orde en het respectere­n van de grenzen van hun leden besproken.

“Jammer genoeg waren er verschille­nde clubs die het charter niet hebben onderteken­d, waaronder Reuzegom”, aldus de KUL.

 ?? FOTO RR ?? De doop van de Antwerpse studenten vond plaats in en rond blokhut Cardon, vlak bij Pulderbos.
FOTO RR De doop van de Antwerpse studenten vond plaats in en rond blokhut Cardon, vlak bij Pulderbos.
 ??  ?? In 2013 kwam studentenv­ereniging Reuzegom al in opspraak wegens het brutaal slachten van een biggetje.
In 2013 kwam studentenv­ereniging Reuzegom al in opspraak wegens het brutaal slachten van een biggetje.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium