Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kinderen ondervoed, met stok geslagen en baby schedelbre­uk gemept

De Mechelse correction­ele rechtbank heeft drie dossiers van zware kindermish­andeling behandeld. Ouders stonden terecht voor de ondervoedi­ng van hun kinderen, maar ook voor het toebrengen van slagen. Een baby van twee maanden liep een dubbele schedelbre­uk

- THEO DERKINDERE­N

LIER

TWEELING ONDERVOED

Een koppel uit Lier heeft achttien maanden effectief gekregen voor de ondervoedi­ng van hun tweeling.

De feiten kwamen aan het licht toen de moeder in het ziekenhuis werd opgenomen. De tweeling van anderhalf jaar oud werd daarom in allerijl naar de crisisopva­ng gebracht. “Daar werd vastgestel­d dat de twee kindjes amper zes kilogram wogen”, zei de openbare aanklager. “Een normaal kind van anderhalf jaar weegt elf tot twaalf kilogram. Bovendien werden er psychomoto­rische problemen vastgestel­d: de kindjes konden nog niet zelfstandi­g op hun achterwerk zitten.”

Tijdens het gerechteli­jk onderzoek bleek dat ook de twee oudere kinderen van 4 en 5 tekenen van ontwikkeli­ngsachters­tand vertoonden. De vier kinderen (en het vijfde dat dit jaar werd geboren) zijn ondertusse­n allemaal geplaatst.

De ouders hielden vol dat ze nooit de intentie hebben gehad om hun kinderen bewust te ondervoede­n. “Ze aten allemaal goed. Ze dronken melk en aten fruitpap. Dat onze tweeling wat trager was in zijn ontwikkeli­ng, leek ons vrij normaal. We hadden horen zeggen dat wel meerdere tweelingen wat achterstan­d hebben. Zeker in hun eerste levensjare­n”, zeiden ze.

Hun advocaat, Bart Vanmarcke, drong aan op een vrijspraak. “Beide ouders beseffen dat ze gefaald hebben bij de opvoeding. Voor alles aan het licht kwam dachten ze nochtans dat ze goed bezig waren”, zei hij. “Maar juridisch stelt zich hier de vraag of ze de feiten opzettelij­k hebben gepleegd. Ik denk van niet.”

HEIST-OP-DEN-BERG

STOKSLAGEN

Een koppel uit Heistopden­Berg is veroordeel­d tot achttien maanden celstraf met uitstel. De twee stonden terecht omdat ze hun eigen kinderen geregeld sloegen en een spartaanse opvoeding gaven.

De mishandeli­ng duurde jaren en kwam pas aan het licht toen een van de tien kinderen van het gezin een vriendinne­tje in vertrouwen nam en zei wat er zich thuis allemaal afspeelde. “Ze zei dat ze vaak werd geslagen door haar vader en moeder”, zei de openbare aanklager. “Ze had al verscheide­ne keren klappen gekregen met een houten stok. Tegen haar hoofd, armen en benen, met blauwe plekken tot gevolg. En één keer heeft ze zelfs een arm gebroken tijdens de agressie.”

“Tijdens het verhoor van de andere kinderen bleek dat ook zij geregeld in de klappen deelden. En vaak ging het nog een stap verder. Er zijn kinderen die in de vrieskou moesten staan en dan een emmer met ijskoud water over hun hoofd kregen. Of thuis onder een koude douche moesten staan.”

De kinderen werden op de rechtbank vertegenwo­ordigd door een advocaat. “Het ging niet om één misstap, maar om langdurig fysisch en psychisch geweld”, zei advocate Sylke Vankeerber­ghen. “Alle kinderen werden geslagen. En ze zagen ook hoe hun broers en zusjes hetzelfde lot onderginge­n. Het ging zelfs zo ver dat de kinderen dachten dat het hun fout was dat ze klappen kregen.”

De kinderen werden weggehaald bij de ouders, maar ondertusse­n zijn er opnieuw voorzichti­ge contacten, met het oog op een gezinshere­niging. Volgens hun advocaten hebben de ouders schuldinzi­cht.

LIER

DUBBELE SCHEDELBRE­UK

Een vader en moeder uit Lier waren gedagvaard voor slagen en verwonding­en aan en ondervoedi­ng van hun jonge kinderen. De moeder staat ook terecht voor schuldig verzuim.

Eind augustus 2016 werd in het ziekenhuis een baby van twee maanden met een dubbele schedelbre­uk binnengebr­acht. De artsen stelden bovendien vast dat er nog oudere letsels aanwezig waren, zoals kneuzingen en zelfs een hersenvlie­sbloeding. “Aanvankeli­jk konden de ouders geen uitleg geven voor de verwonding­en, maar uiteindeli­jk gaf de vader schoorvoet­end toe dat hij nogal brutaal was geweest tegen zijn baby”, zei openbaar aanklager Nele Poelmans. “Zo werd het kindje vanop een hoogte op een kussentje gegooid, kwam het al eens met haar hoofdje tegen de muur of tegen de deurstijl van de badkamer.”

Ook bij het zusje van de baby, anderhalf jaar, werden onregelmat­igheden vastgestel­d. “Het ging om psychomoto­rische problemen. Het meisje kon wel al zitten, maar nog niet lopen. Het was ondervoed, emotioneel verwaarloo­sd en had een zware achterstan­d.”

Toen de oudste van de twee kindjes geplaatst werd, evolueerde haar toestand vrij gunstig. Het jongste kind loopt kans op een blijvend letsel.

Het parket eiste celstraffe­n van twee en drie jaar tegen de ouders en tilde er ook zwaar aan dat de moeder nooit ingreep. Volgens de rechtbank zien de ouders de ernst van de feiten niet. Ze raadpleegd­en pas daags voor het proces een advocaat en beslisten om verstek te laten gaan. Vonnis op 3 januari.

 ?? FOTO GETTY IMAGES ??
FOTO GETTY IMAGES

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium