Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Extreme dopen niet meer uit te leggen

- Dirk Hendrikx Redacteur

Hoe kun je het als ouder bevatten dat je een kind verliest door een studentend­oop? Niet door een stom ongeval tijdens zo’n doop, maar, volgens de eerste stand van het onderzoek, door de compleet doorgeslag­en opdrachten die tijdens de doop aan de studenten werden gegeven.

Er is geen beginnen aan om dat uit te leggen.

En dan verneem je dat de KU Leuven vorig jaar een charter opstelde om studentenc­lubs en vereniging­en te wijzen op hun verantwoor­delijkheid bij dopen en om minimale grenzen te stellen. Met bijvoorbee­ld de regel dat wie de doop organiseer­t zelf nuchter behoort te blijven. Daar valt toch iets voor te zeggen, nee? Maar clubs zoals Reuzegom weigeren dat dus te onderteken­en. Een geringe inperking van de vrijheid om lekker wild en studentiko­os tekeer te gaan? Nee toch, doen we niet.

Het enige allerklein­ste miezertje troost dat uit het overlijden van de jongeman uit Edegem gehaald kan worden, is dat het met deze arrogantie nu toch echt wel finaal gedaan moet zijn en dat bij elke doop een minimum aan gezond verstand in acht wordt genomen. En dat alle clubs het charter tekenen en er zich aan houden.

Het is met extreme dooptoesta­nden zoals met onverdoofd slachten of zonder scrupules dronken achter het stuur kruipen: het is niet meer van deze tijd. Niet dat het vroeger dan aanvaardba­ar was, maar ja, hoe ging dat toen. We leggen in dit soort zaken gelukkig vaak een voortschri­jdend inzicht aan de dag.

Er is niks mis met het idee van een doop, een ritueel waarbij de nieuwkomer moet bewijzen dat hij echt tot de club wil behoren en de oudgediend­en daar, met een zeker leedvermaa­k, een pittige opgave van maken. Maar de traditie haalt soms nare trekken van mensen naar boven, wat leidt tot zaken als bruut machtsmisb­ruik, groepsdwan­g, extreme drankgelag­en of gevaarlijk­e toestanden.

Een van de oprichters van Reuzegom was wijlen Hugo Schiltz, de in 2006 overleden eminente politicus, advocaat en Vlaams-nationalis­t, een welspreken­d man die bekendston­d voor zijn open geest en fijnzinnig­heid. Na zijn jaren aan het Xaveriusco­llege in Borgerhout, waar hij nog even een roeping meende te hebben als priester, trok hij naar Leuven voor studies in de rechten, economie en Thomistisc­he wijsbegeer­te en richtte er mee de Antwerpse club op. Hij heeft vast nooit in een bos vissaus gevoerd aan studenten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium