Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse familie reist naar Oslo voor uitreiking Nobelprijs aan oom

Congolese dokter Denis Mukwege gelauwerd voor inzet voor verkrachte vrouwen

-

De Congolese gynaecoloo­g Denis Mukwege (foto) ontvangt maandag in Oslo de Nobelprijs voor de Vrede. Mukwege is de oom van Antwerpena­ar Yves Namugunga (20). Die reist samen met zijn familie naar Oslo om er de prijs te vieren met de Congolese gemeenscha­p.

“We zijn natuurlijk trots en willen dat moment niet missen”, zegt Yves, die gisteren samen met zijn ouders en familieled­en naar Oslo is gevlogen. “Toen we het nieuws hoorden, waren we wat in shock. Hij was nog al eens genomineer­d, maar nu is het voor echt. Hij is een groot voorbeeld voor ons en voor de Congolese gemeenscha­p. Hoewel hij perfect een leven kon op- bouwen in Europa, heeft hij er toch voor gekozen terug te keren naar

Congo. Het werk dat hij daar verricht, is zeer bijzonder. Hij is een vriendelij­ke man met het hart op de juiste plaats. Dat moet ook wel, anders zou hij nooit zijn leven geven om vrouwen te helpen die vreselijke dingen hebben meegemaakt.” Denis Mukwege helpt slachtoffe­rs van seksueel geweld in zijn ziekenhuis in het Congolese Bukavu. Met de Nobelprijs wil men de dokter belonen voor zijn inzet voor verkrachte vrouwen en om het probleem van oorlogsver­krachtinge­n aan de kaak stellen. Op 4 april krijgt Mukwege een eredoctora­at aan de Universite­it Antwerpen. De universite­it selecteerd­e hem al voordat het nieuws over zijn Nobelprijs bekend was. “Mukwege inspireert en is een voorbeeld voor de hele wereld”, zegt rector Herman Van Goethem. Volgens Yves reizen veel Congolezen naar Oslo om de uitreiking van de Nobelprijs mee te maken. “We volgen het op groot scherm en ’s avonds organiseer­t de Congolese gemeenscha­p een galaavond”, zegt hij.

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium