Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Vossen’ krijgt tweede leven op YouTube

Filmpjes met verhaal van Reynaert de Vos voortaan gratis online te bekijken

- JAN STASSIJNS

Corinne Goenee The Phoebus Foundation “We kregen veel positieve reacties op de filmpjes. Het zou zonde zijn ze achter slot en grendel te steken.”

De filmpjes van Vossen zijn gratis te zien YouTube. Ze vertellen het verhaal van Reynaert de Vos en maakten deel uit van de kunsttento­onstelling door het Waasland. “Het zou zonde zijn om deze video’s achter slot en grendel te steken”, klinkt het.

Vossen, expeditie in het land van Reynaert lokte van 5 mei tot 30 september 58.500 bezoekers naar het Waasland. Aan de hand van kunst, theater, muziek, spel en audiovisue­le hoogstandj­es werd het verhaal verteld van Reynaert de Vos, op maat van kinderen en volwassene­n. Het project was een initiatief van Katoen Natie-baas Fernand Huts, in samenwerki­ng met Indaver en The Phoebus Foundation. Hoewel het een groot succes kende, was het project eenmalig. Toch leeft het verhaal nu verder online.

Op vraag van leerkracht­en

Langs de tocht van veertig kilometer door het Waasland werden verschille­nde filmpjes getoond, uitgewerkt door productieh­uis KoeDe ken Troef. In die filmpjes wordt het verhaal van Reynaert de Vos verteld.

“Op vraag van heel veel leerkracht­en hebben we die filmpjes nu gratis ter beschikkin­g gesteld op YouTube”, zegt Corinne Goenee van medeorgani­sator The Phoebus Foundation. “Het zou zonde zijn om deze video’s achter slot en grendel te steken. We hebben zoveel positieve reacties gekregen over de expeditie en de filmpjes, waaronder veel van leerkracht­en. Daarom hebben we ze online

geplaatst, voor educatieve doeleinden. De filmpjes zijn gebaseerd op de oorspronke­lijke verhalen en op een erg profession­ele manier gemaakt, met heel wat straffe acteurs.”

Monty Python

In het eerste filmpje leggen Huts en kunsthisto­rica Katharina Van Cauteren het verhaal uit op een serieuze manier. In de volgende filmpjes brengen acteurs als Lucas Van den Eynde, Tom Audenaert, Bert Huysentruy­t, Steve Geerts, Ludo Hoogmarten­s en Amaryllis Uitterlind­en het verhaal in een meer Monty Python-achtige stijl.

Filmpjes staan op het kanaal van The Phoebus Foundation op YouTube

 ?? FOTO RR ?? Verschille­nde acteurs vertolken de ‘klaagzang van de dieren’ uit Vossen.
FOTO RR Verschille­nde acteurs vertolken de ‘klaagzang van de dieren’ uit Vossen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium