Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Monstercla­im van aannemer op komst?

Conflict rond werken aan Antwerpse Leien

- (cm, svw)

De stad Antwerpen, De Lijn en het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zouden een claim tot wel 150 miljoen euro riskeren vanwege een aanslepend conflict rond de werken aan de Leien. De partijen lossen weinig over de kwestie.

HOE BEGONNEN DE PROBLEMEN?

Al enkele jaren wordt er gewerkt aan de Noorderlij­n, een grootschal­ig project met onder meer de heraanleg van de noordelijk­e Leien, de vernieuwin­g van Operaplein en F. Rooseveltp­laats, en daaronder een nieuw premetrost­ation. Dat zou in september 2018 openen. Maar onder meer omdat er obstakels in de ondergrond werden aangetroff­en, kwam er een jaar uitstel.

WAAROVER WORDT NU GEDISCUSSI­EERD?

De nv TramContra­ctors (de Nederlands­e bouwgroep Koninlijke BAM en Cofely Fabricom) werd in 2015 aangesteld door Noorderlij­n (De Lijn, AWV en de stad Antwerpen) om voor een bedrag van 200 miljoen euro het ontwerp, de bouw, de prefinanci­ering en het onderhoud van het project uit te voeren. Maar al meteen braken er twisten uit over wat het ontwerp precies inhield. De overheden vinden dat de aannemer het volledige ontwerp voor zijn rekening moet nemen, maar die vindt dat de stad een basisontwe­rp met de architect had moeten opstellen. Door het ontbreken van een basisontwe­rp zouden er problemen bij de uitvoering zijn ontstaan, wat voor bijkomende kosten zorgde.

WAT MOET ER NU GEBEUREN?

TramContra­ctors wil naar verluidt de extra kosten terugvorde­ren. De Tijd vermeldt bedragen tusen de 120 en 150 miljoen euro. Een dagvaardin­g is er (nog) niet, wel zijn er speculatie­s dat de BAM blufpoker zou willen spelen om het onderste uit de kan te halen. Antwerps mobiliteit­sschepen Koen Kennis (N-VA) houdt de lippen op elkaar. “Door de contractue­le bepalingen kan ik hier niets over zeggen. We blijven wel in gesprek met de betrokkene­n in dit dossier.”

“Juridische claims? Dat is niet aan de orde”, beweert Arno Pronk, woordvoerd­er van de Nederlands­e bouwgroep. “70% van het project is nu afgerond. We werken hard verder en zijn in constructi­ef overleg over de kosten en de timing.”

 ??  ??
 ?? FOTO NOORDERLIJ­N ?? Het is nog niet voor morgen, de heropening van premetrost­ation Opera.
FOTO NOORDERLIJ­N Het is nog niet voor morgen, de heropening van premetrost­ation Opera.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium