Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opvolger van Merkel is een nieuwe Merkel

Annegret Kramp-Karrenbaue­r gaat CDU leiden

-

Annegret Kramp-Karrenbaue­r, beter bekend als AKK, volgt Angela Merkel op als partijvoor­zitter van de CDU. Daarmee wordt de lijn-Merkel voortgezet, ook al maakt de stemming duidelijk dat de CDU een gespleten partij is.

Een fotofinish was het tijdens de tweede stemronde vrijdag op de partijdag in Hamburg. Annegret Kramp-Karrenbaue­r (56) moest het opnemen tegen multimiljo­nair Friedrich Merz (63). Uiteindeli­jk won de huidige secretaris­generaal van de partij met 51 procent.

Daarmee werd nipt gekozen voor de ‘natuurlijk­e’ opvolger van de lijn-Merkel. AKK – zo genoemd wegens haar moeilijke naam – is een protegé van Merkel. Ze steunde de kanselier in haar moeilijkst­e uren tijdens de migrantenc­risis. De twee vrouwen lijken karakterie­el zelfs op elkaar. Ze nemen zelden risico’s, geven zich nooit bloot en staan amper interviews toe. Het grootste ideologisc­he verschil is dat AKK diepgelovi­g is en zich ethisch conservati­ef opstelt.

Merkel zelf nam na achttien jaar dienst aan de top van de partij afscheid. Voor de stemming gaf ze een voor haar doen emotionele en lange speech van 34 minuten, die ze afsloot met de woorden: “Het was een eer en een genoegen de partij te hebben mogen leiden.” Ze kreeg een staande ovatie van tien minuten terwijl de 1.001 aanwezigen “Danke Chefin” scandeerde­n. Op dat moment kreeg zelfs ‘het ijskonijn’ tranen in de ogen.

Maar de nipte overwinnin­g van AKK maakt duidelijk dat Merkel een gespleten partij nalaat. Tegenkandi­daat Merz had een ommekeer van de Merkel-lijn bepleit, terug naar de conservati­eve rechterfla­nk van het centrum. AKK zal die twee strekkinge­n binnen de CDU moeten verzoenen. De kans is groot dat AKK op een dag Merkel opvolgt als bondskanse­lier en de machtigste politicus van Europa.

 ?? FOTO REUTERS ?? Annegret Kramp-Karrenbaue­r neemt de leiding van de CDU over van Angela Merkel.
FOTO REUTERS Annegret Kramp-Karrenbaue­r neemt de leiding van de CDU over van Angela Merkel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium