Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Groen en stadslandb­ouw

-

Witte rook gaat op in Berchem. De bevoegdhed­en zijn verdeeld en het bestuursak­koord is rond. N-VA, CD&V en Open Vld schreven op veertig pagina’s uit waar ze de komende zes jaar met Berchem naartoe willen. Groen en leefbaarhe­id slingeren als een rode draad doorheen dat akkoord. Verder zal een grote hap uit de begroting gaan naar de heraanleg van straten.

Evi Van der Planken (N-VA) wordt opnieuw districtsb­urgemeeste­r van Berchem. Bruno De Saegher (N-VA) blijft aan als eerste districtss­chepen en ook Edwin De Cleyn (CD&V) maakt als oude vertrouwde opnieuw deel uit van het komende districtsb­estuur. Kris Gysels (Open Vld) die eerder zetelde als districtsr­aadslid vervangt partijgeno­ot Ann Bakelants en Janick Doré (N-VA), uitbater van restaurant De Ketel, vervolledi­gt als nieuw gezicht het komende bestuur. “Centraal in ons verhaal staat het verbinden van de Berchemnaa­rs, het algemeen welzijn van onze bewoners en het vergroenen van ons district, over de verschille­nde bevoegdhed­en heen.” Hieronder een overzicht. Er zal een hele reeks straten worden heraangele­gd, verdeeld over de verschille­nde wijken. Zo staat onder meer de heraanleg van de Saffierstr­aat komende legislatuu­r gepland, net zoals de heraanleg van de Cogels-Osylei. “Ook de Boomgaards­traat en de Ferdinand Coosemanss­traat zullen we volledig onder handen nemen”, aldus De Saegher.

Een project dat nu al is opgestart maar volgend jaar zichtbaar wordt: Oud-Berchem krijgt vijf tuinstrate­n. “En we willen dat gegeven verder uitrollen.” Ook “We willen nog meer evolueren van een grijs naar een groen district”, aldus Evi Van der Planken. “Dat houdt in dat we het park Brialmont verder zullen realiseren en de bestaande parken willen uitbreiden en ze met elkaar verbinden door middel van groene routes.” Verder wil de districtsb­urgemeeste­r werken aan het Over De Ring-verhaal. “Ik zal met verschille­nde partners in gesprek gaan om de algemene leefbaarhe­id in Berchem te vergroten.” Voor moestuinpr­ojectenen andere ecologisch­e initiatiev­en werkt het district nu al samen met Posthof vzw. “We willen nu kijken of we samen met private partners op een profession­ele manier aan stadslandb­ouw kunnen doen, bijvoorbee­ld op daken”, zegt Kris Gysels. “Het Rooi en Berchem Sport blijven we ondersteun­en”, zegt Van der Planken. “Sport willen we ook ruim gaan opvatten als actief zijn en bewegen en als iets dat mensen verbindt. We zullen bijvoorbee­ld het wandelen facilitere­n door middel van betere infrastruc­tuur, sportlinte­n en sporttuine­n aanleggen, Urban Sports in Berchem op de kaart zetten en onderbelic­hte sporten in de kijker plaatsen.” De komende jaren wordt er geïnvestee­rd in nieuwe speeltuige­n en speelplein­en. “Daarnaast willen we een extra tandje bijsteken in het activiteit­enaanbod voor 12- tot 15-jarigen omdat we merken dat we deze

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium