Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Rubens’ tekeningen zijn subliem”

Gerestaure­erde ‘Missale Romanum’ uit 1613 krijgt plek in Museum Plantin-Moretus

- JAN STASSIJNS

Een recent gerestaure­erd Missale Romanum, een misboek uit 1613, is sinds vrijdag te zien in Museum Plantin-Moretus. Het werk bevat illustrati­es van Peter Paul Rubens en is door de kerkfabrie­k Sint-Martinus uit SintMarten­s-Latem in bewaring gegeven aan het museum.

De voorzitter en de secretaris van de kerkraad van de kerkfabrie­k Sint-Martinus uit Sint-Martens-Latem onderteken­den vrijdag een bewaarover­eenkomst met de stad Antwerpen in het wereldbero­emde Museum PlantinMor­etus. De kerkfabrie­k liet onlangs haar Missale Romanum uit

1613 restaurere­n en vroeg het Antwerpse museum om het in bewaring te nemen.

Het missaal werd gedrukt in

1613 in de Officina Plantinian­a, de drukkerij van de families Plantin en Moretus.

“Het is een interessan­t werk, omdat het de eerste keer was dat Peter Paul Rubens en Balthasar Moretus beslisten om samen aan een boek te werken”, zegt directeur Kockelberg­h. “Bovendien zijn de illustrati­es van Rubens subliem.”

Papieren erfgoed

Het boek wordt tentoonges­teld in het depot voor papieren erfgoed, dat in 2016 in gebruik werd genomen. Naast het bedrijfs- en familiearc­hief van de families Plantin en Moretus, bewaart het museum er ook manuscript­en, oude drukken en tekeningen en prenten van Vlaamse meesters van het jaar 1500 tot vandaag. Het Antwerpse depot biedt uitstekend­e mogelijkhe­den om kwetsbare werken, die niet noodzakeli­jk uit de eigen collectie hoeven te komen, in de beste omstanIris digheden te bewaren. Ook andere werken kunnen een plek krijgen in het depot, op voorwaarde dat ze mogen geraadplee­gd worden in de leeszaal en dat ze als onderzoeks­materiaal ter beschikkin­g mogen worden gesteld.

“In onze collectie beschikken we al over een Missale Romanum uit 1613”, zegt Kockelberg­h. “Maar vanwege de gevoelighe­id aan licht van dergelijke oude papierwerk­en, moeten we die elke twee jaar voor een bepaalde tijd opbergen. Nu beschikken we over de mogelijkhe­id om altijd een Missale Romanum aan het publiek te tonen.”

 ?? FOTO'S WIM HENDRIX ?? Museum PlantinMor­etus roemt de kwaliteit van de illustrati­es in het 17deeeuwse misboek.
FOTO'S WIM HENDRIX Museum PlantinMor­etus roemt de kwaliteit van de illustrati­es in het 17deeeuwse misboek.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium