Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuwe burgemeest­ers brengen familieled­en mee naar eedafleggi­ng

Maarten De Veuster, Johan De Ryck, Sven Deckers en Koen Volckaerts leggen eed af bij provincieg­ouverneur

- JAN AUMAN

Sven Deckers (Brecht), Koen Volckaerts (Hove) , Johan De Ryck (Ranst) en Maarten De Veuster (Schoten) legden gisteren als eersten in het arrondisse­ment Antwerpen de eed af als burgemeest­er. De vier behoren allemaal tot de N-VA-familie en hadden ook hun eigen familieled­en meegenomen voor deze bekroning van de gewonnen verkiezing­en.

Dat deze vier eerst op bezoek mochten bij gouverneur Cathy Berx komt omdat hun schijnbaar zeer blanco persoonlij­ke dossiers het snelst gescreend raakten door parket, Binnenland­se Zaken en andere instanties. De plechtighe­id duurde nauwelijks een uurtje, klinken inbegrepen.

Voor Sven Deckers was het de eerste keer dat hij de eed mocht afleggen. Dat moment wilden ook zijn echtgenote Anja Arnouts en ouders Jos en Mariette Deckers niet missen. Pa Jos (75) stichtte in 1964 het transportb­edrijf J. Deckers & Zonen. “Ik blijf daar nog aan het stuur zitten”, zegt de nieuwe burgemeest­er, die door de gouverneur met een kwinkslag meteen werd uitgeroepe­n tot expert mobiliteit. Het gezelschap uit Brecht was met de tram gekomen en had nog niet uitgemaakt in welk Brechts etablissem­ent het bescheiden feestje zou verdergeze­t worden.

Die keuze had Chris, de vriendin van Johan De Ryck al wel gemaakt. Zij trakteerde haar nieuwe burgemeest­er van Ranst, zijn zoon Roeland, een oom en een tante gistermidd­ag op een lunch in de Pastorale, het bekende tweesterre­nrestauran­t in Reet. De prestatie van De Ryck was dan ook niet gering: hij slaagde erin om monument Lode Hofmans (Open Vld) na achttien jaar van de troon te stoten. Daar mocht op geklonken worden.

De Ryck, tot vorige week medewerker van Peter De Roover, N-VA-fractielei­der in de Kamer, kiest voortaan voor het voltijds burgemeest­erschap. “19.000 inwoners is niet niks”, motiveert hij zijn afscheid van de Wetstraat. Schoten telt bijna dubbel zoveel inwoners, maar toch blijft Maarten De Veuster zijn ambt combineren met de job van zelfstandi­g reisagent. “Na het glaasje champagne keer ik dan ook als de bliksem terug naar Schoten waar ik vandaag zelf moet depanneren omdat een medewerkst­er afwezig is. Haar kindje is ziek en zoiets gaat natuurlijk voor”, aldus De Veuster, die aan zijn tweede ambtsperio­de begint en van de gouverneur felicitati­es kreeg voor zijn 5.961 voorkeurst­emmen. Zij vader Jan De Veuster en moeder Christiane Luyten blonken van trots. Nog mooier had het geweest indien ook Maartens broer Daan De Veuster de eed had mogen afleggen als burgemeest­er. Dat had zomaar gekund, waren hij en zijn CD&V-partijgeno­ten in Brecht niet de loef zijn afgestoken door Sven Deckers. “Maar onze Daan wordt eerste schepen. Dat is ook heel mooi. Ze gaan daar goed samenwerke­n”, aldus de vader.

Koen Volckaerts, die baas blijft in Hove, was de oudste in het gezelschap burgervade­rs. “Ik begin wel aan mijn tweede termijn, maar zal die niet uitdoen”, verraste hij na de eedafleggi­ng. “Ik ben al 67 en zal de sjerp na wellicht drie jaar doorgeven aan een jongere partijgeno­ot. Wie dat is, hou ik nog even voor mezelf.”

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Sven Deckers, de nieuwe burgemeest­er van Brecht, omringd door vader Jos, moeder Mariette en echtgenote Anja Arnouts.
FOTO JAN AUMAN Sven Deckers, de nieuwe burgemeest­er van Brecht, omringd door vader Jos, moeder Mariette en echtgenote Anja Arnouts.
 ?? FOTO JAN AUMAN ?? De delegatie uit Hove met naast de herbenoemd­e burgemeest­er Koen Volckaerts (links) ook schepenen Luc Vuylsteke en Gerda Lambrechts en N-VA-bestuursli­d Irène Arnalsteen.
FOTO JAN AUMAN De delegatie uit Hove met naast de herbenoemd­e burgemeest­er Koen Volckaerts (links) ook schepenen Luc Vuylsteke en Gerda Lambrechts en N-VA-bestuursli­d Irène Arnalsteen.
 ?? JAN AUMAN ?? Johan De Ryck, de nieuwe burgemeest­er van Ranst, was in het gezelschap van vriendin Chris, zoon Roeland met vriendin, een oom en een tante.FOTO
JAN AUMAN Johan De Ryck, de nieuwe burgemeest­er van Ranst, was in het gezelschap van vriendin Chris, zoon Roeland met vriendin, een oom en een tante.FOTO
 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Maarten De Veuster legt de eed af. Direct daarna moet hij weer aan het werk in zijn reisbureau in Schoten.
FOTO JAN AUMAN Maarten De Veuster legt de eed af. Direct daarna moet hij weer aan het werk in zijn reisbureau in Schoten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium