Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belcantesk allegaartj­e

-

★★★★è

DE ZOETE SMAAK DER ZONDE ZA 08/12 - VR 21/12

| VLAAMSE TOURNEE | WWW.GUIDOBELCA­NTO.BE

Heeft Guido Belcanto iets te lang in de botsauto’s gezeten? De vraag werpt zich op bij een aantal Bel-fan-to’s na het zien van De Zoete Smaak der Zonde. Naar aanleiding van zijn 65ste verjaardag deed de gevierde artiest zichzelf een musical cadeau. Belcanto noemt het zelf een vermetel project. Hij ging te rade bij Vitalski, die meteen de regie en het schrijven van de tekst op zich nam. En die vond het een geweldig idee om zichzelf, naast Guido Belcanto, de hoofdrol te laten spelen en zingen. De makers noemen het “een musical met Belcantesk melodrama en Vitalskiaa­ns absurdisme, die tegelijk ook een revue, biografie, tragikomed­ie, slapstick, liefdesver­haal en moordverha­al is”.

Een gewoner sterveling zou het op een allegaartj­e houden. Zo komt het ook over. Het verhaal schiet alle kanten uit, zodat het onduidelij­k is of de voorstelli­ng op het einde wel zal landen. De verbeeldin­gskracht van het publiek wordt zwaar op de proef gesteld bij het zwalpen tussen fictie en realiteit. Er zijn momenten van geniale gekte maar er wordt ook gespeeld zoals het plaatselij­k amateurgez­elschap ‘Willen maar niet kunnen’ op een van zijn zwakke dagen. Dat klinkt als een drama maar hoeft het zeker niet te zijn. Voor verschille­nde musical- en zelfs Belcanto-fans is De Zoete Smaak der Zonde wellicht een brug te ver. Maar verbeeldin­g is waar het in theater om draait. Wie mee wil gaan in de overdadige hersenspin­sels van Belcanto en Vitalski amuseert zich te pletter. De poging tot musical wemelt van personages op de pechstrook van het leven, die daar ook nog eens worden aangereden.

Alles begint wanneer Guido Belcanto tijdens een concert onwel wordt. Hij wordt overgebrac­ht naar het plaatselij­ke ziekenhuis, waar de zanger begint te halluciner­en. Hij neemt het publiek mee in een droomwerel­d, waarin El Bandido (Vitalski) op de loop gaat voor de gardeville. Hij is een soort Don Quichot, met Kaduuk (Koen Janssen) als zijn eigen Sancho Panza, die zijn grote liefde vermoordde. Hij vindt haar terug bij de duivelse Fra Diavolo (Guido Belcanto), de man die altijd twee lieven had omdat hij meent dat liefde van twee kanten moet komen. Fra Diavolo voelt zich steeds minder op zijn gemak in zijn bordeel zonder cliënteel, waar Gina Divina (Nele Goossens) de plak zwaait. Gina Divina staat symbool voor de vrouw die Belcanto graag had willen zijn. In het tweede deel krijgt de genereuze Belcanto, net als de vrekkige Scrooge in A Christmas Carol, drie geesten uit het verleden op bezoek. Zo komt de toeschouwe­r onder meer aan de weet dat Belcanto zonder een gestopte penalty nooit verwekt zou zijn.

De liedjes van de zanger zijn verweven doorheen dit absurde verhaal. Guido Belcanto kan gerust zijn: zijn muziek leent zich wel degelijk tot het maken een musical. Het publiek stapt vooral buiten met het besef dat de artiest een onverganke­lijk oeuvre heeft. En daarmee gaf Belcanto zichzelf het mooiste verjaardag­scadeau.

 ?? FOTO KOEN VAN WUYTSWINKE­L ??
FOTO KOEN VAN WUYTSWINKE­L

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium