Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wat je van digitale beren leren kan

-

Mowgli: Legend of the Jungle is sinds vrijdag te bekijken op Netflix, maar zou oorspronke­lijk in oktober 2016 in de cinema spelen, verdeeld door Warner Bros. Ware het niet dat Disney, in 1967 nog verantwoor­delijk voor de klassieke tekenfilm, in datzelfde jaar ook een liveaction-prent van het bekende verhaal van Rudyard Kipling gepland had. The Jungle Book van regisseur Jon Favreau met een jungle aan bekende stemmen als Ben Kingsley, Idris Elba en Scarlett Johansson kwam uit in april en bracht net geen miljard dollar op.

Gevolg: de motion capture-versie van Andy ‘Baloo’ Serkis, die dankzij Christian Bale, Benedict Cumberbatc­h en Cate Blanchett niet moet onderdoen qua cast, werd uitgesteld. In juli besliste Warner Bros de film aan Netflix te verkopen. Tegenvalle­nde reacties tijdens testscreen­ings zouden de oorzaak zijn van die plotse verkoop.

Baloo swingt niet

Een van die slechte kritieken zou wel eens over het uitzicht van Baloo en co kunnen gaan. Want de beesten zien er nu eenmaal een beetje raar uit, zeker aangezien men dezer dagen prachtige dingen kan creëren met CGI (computeran­imatie). Maar blijkbaar was het een bewuste keuze van Serkis om de gezichten van de dieren er niet levensecht te laten uitzien. In plaats daarvan voegden ze het gezicht van de acteur in kwestie en dat van het echte dier samen, om te vervormen tot je de expressie van de acteur kan lezen, maar het toch nog een geloofwaar­dig dier is. Een creatieve keuze waaraan je als kijker toch even moet wennen.

Maar zoals de titel doet vermoeden, draait deze film niet om dieren. Serkis gunt Mowgli (Rohan Chand) meer tijd in de spotlight dan eender welke adaptatie ervoor. Alleen zit deze film, net zoals Mowgli, wat vast tussen twee werelden. Het is echt, maar de dieren zijn niet echt genoeg. Het verhaal is te donker voor kinderen, maar de prent is iets te tam voor volwassene­n. Er zitten geen liedjes in, ook al had Serkis alles in huis om Baloo te laten swingen. Daarvoor moet je nog steeds bij Disney zijn. Voor een rauwere versie die dichter aanleunt bij het originele boek biedt Serkis een goed, maar geen geweldig, alternatie­f aan.

Mowgli: Legend of the Jungle, nu beschikbaa­r op Netflix

 ?? FOTO NETFLIX ?? Mowgli staat meer dan ooit tevoren in de spotlight.
FOTO NETFLIX Mowgli staat meer dan ooit tevoren in de spotlight.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium