Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jan Van Looveren gaat op pad met zes bekende vrouwen langs gevaarlijk­e wegen “Mijn machogedra­g werd me

-

Als we van Op Weg met Jan geen tweede seizoen mogen maken, zal ik toch ietwat teleurgest­eld zijn.” Zo sprak Jan Van Looveren (50) bij de start van het programma in april 2017. Anderhalf jaar later is die tweede reeks een feit. “De VRT vroeg me om meer uit de auto te komen. Daardoor lijkt het programma weer iets meer op Reizen Waes, maar ik vind dat niet vervelend.”

Elke aflevering is het verslag van een avontuurli­jke vijfdaagse roadtrip, waarin Jan zijn gast beter leert kennen. Passeren de revue in het tweede seizoen: actrices Nora Gharib (Albanië), Tina Maerevoet (Sri Lanka) en Lien Van de Kelder (El Salvador), ex-zeilster Evi Van Acker (Vietnam), radioprese­ntatrice Karolien Debecker (Marokko en de Sahara), en kokkin Dagný Rós Ásmundsdót­tir (IJsland). “Ik ben nooit een ontdekking­sreiziger geweest die met een rugzak de wereld ging verkennen. Dankzij Op Weg Met Jan kom ik voor het eerst over de verre landsgrenz­en.”

Je gaat uitsluiten­d met vrouwen op pad. Had #MeToo een invloed op die beslissing?

Misschien onrechtstr­eeks wel. Het was alleszins een kentering in onze maatschapp­ij. We zijn meer bezig met vrouwenrec­hten, de gelijkheid tussen mannen en vrouwen qua lonen,… Het was vorig seizoen politica Assita Kanko die hierover al uitgebreid vertelde in de uitzending. Ik heb toen gezegd dat ik bij een vervolg alleen nog vrouwen zou meenemen. Gewoon om mijn steentje bij te dragen.

Wat je toen wellicht niet 100% serieus bedoelde?

Nee, maar ik had wel in de smiezen – en dat had ik ook tegen de redactie gezegd – dat ik me in die eerste reeks anders gedroeg als ik met een vrouw op pad was. Het blijft toch de andere soort. Je kan niet dezelfde moppen maken. Of alleen nadat je grondig hebt afgetast of ze niet ongepast zouden zijn. Ik voelde me ook altijd wat ongemakkel­ijker. Het was vooral bij Assita dat ik die ongemakkel­ijkheid het hardst voelde. Ze is politica, feministe... Ik wou dus niet onnozel doen. Bij Sarah Bettens was er ook die zenuwachti­gheid. Maar dat was dan eerder omdat het een jeugdidool was.

Je redactie vond het een topidee om je met vrouwen op pad te sturen. Maar hoe reageerde je vrouw?

(lacht) Elske (actrice Els Béatse, red.) lag daar niet wakker van. Ze vond dat zelf ook een goed idee, omdat vrouwen in programma’s of in het theater vaak in de minderheid zijn. Ze wees me daar al dikwijls op. Onlangs zelfs nog tijdens een theatervoo­rstelling. Zeven mannen, twee vrouwen. Of in een film: voor iedere vrouw zijn er drie of vier mannelijke rollen. Elke keer benoemt ze dat en ze heeft ook gelijk. Dus er was geen reden om nu dwars te liggen.

Als je je minder op je gemak voelt bij vrouwen, doe je eigenlijk zes aflevering­en aan masochisme?

Ja, maar niet extreem (lacht). Ik trek mensen uit hun comfortzon­e en dan is het maar normaal dat ik in dezelfde situatie zit. Ik heb het hen ook gezegd dat ik me zeker in het begin wat ongemakkel­ijk voelde. Vergelijk het met een georganise­erde busreis. Men verwacht dat je op dezelfde plaats gaat zitten naast een persoon die je niet kent. Met mannen zou ik sneller aan de praat raken dan met vrouwen. In Op Weg Met Jan was dat net hetzelfde. Zeker als ik de man al kende – zoals Carry Goossens vorig jaar – werd het al gauw een gezellig mannen-onderonsje. Maar het hoeft niet altijd zo vlotjes te gaan. Voor het programma is die struggle zelfs interessan­ter.

Het rendez-vous met Thuis-actrice Tina Maerevoet verliep niet vlekkeloos. Blijkbaar had je een aanvaring met haar gehad?

In de begindagen van mijn carrière speelde ik theater en Tina deed toen stage. Ik was een deugniet, en heb haar iets minder respectvol behandeld. Samen met enkele collega’s maakte ik het haar lastig. Als ze haar muizenkost­uum aanhad met een staart van enkele meters, ging ik op die staart staan of hield ik haar eraan vast. Dat soort kleine

 ?? FOTO'S JEROEN HANSELAER, VRT ?? Jan Van Looveren trekt in Op Weg Met Jan op roadtrip met zes bekende vrouwen: “Ze hebben me aangenaam verrast achter het stuur., vooral Karolien Debecker vloog over de wegen.”
FOTO'S JEROEN HANSELAER, VRT Jan Van Looveren trekt in Op Weg Met Jan op roadtrip met zes bekende vrouwen: “Ze hebben me aangenaam verrast achter het stuur., vooral Karolien Debecker vloog over de wegen.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium