Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Juf Inge mag tijdens kerstvakan­tie 87 geiten kopen op markt in Kenia

Warmste gemeenteli­jke basisschoo­l zamelt 4.300 euro in voor uniek project van onderwijze­res

- KRISTIN MATTHYSSEN

In de gemeenteli­jke basisschoo­l van Zandhoven werd vrijdag voor een keer niet het sprookje van de Zeven Geitjes verteld, maar wel dat van de 87 geitjes. Dat is namelijk het exacte aantal dieren dat kleuterjuf Inge in Kenia voor haar project mag aankopen.

Dankzij het enthousias­me van de school en van de Zandhovens­e kinderen en hun ouders krijgen 87 arme gezinnen in het Keniaans dorpje Mwakamba straks tijdens de kerstvakan­tie inderdaad een levende geit cadeau. Die kan voor melk en vlees zorgen, maar ook voor nageslacht zodat de gezinnen een beter leven krijgen. “Wij zamelen elk jaar geld in voor de Warmste Week”, vertelt juf Veerle Grandsart. “De keuze lag dit jaar voor de hand. Onze collega Inge Peers uit Pulderbos, die les geeft in de tweede kleuterkla­s, startte samen met haar reisvriend­in Inge Sprangers een geitjespro­ject in Mwakamba. Vorig jaar konden we ons geld nog niet aan dat project doneren, omdat de vzw een jaar moet bestaan vooraleer ze als goed doel geregistre­erd kan wordenl voor Music for Life. Dit jaar gaat dat dus wel.”

Dat iedereen het geitjespro­ject én juf Inge een warm hart toedraagt, blijkt uit de grote opbrengst.

Veerle Grandsart

Met de verkoop van cava, chocolade kerstballe­n en wijn werd

4.300 euro ingezameld, waarmee juf Inge tijdens de kerstvakan­tie

87 geitjes kan kopen op de geitenmark­t in Kenia. Een kwaliteits­geitje kost er gemiddeld 50 euro. “De burgemeest­er van Mwakamba gaat me adressen van noodlijden­de

collega Inge Peers ‘‘Sommige kinderen dachten echt dat ze zelf een geitje zouden krijgen.’’

gezinnen bezorgen”, legt ze uit.

Foto’s

“Sommige Zandhovena­ars wilden echt een volledige geit schenken. Die mochten ineens ook een naam bedenken. Hún geit zal ik fotografer­en bij het gezin aan de hut. De foto’s overhandig ik daarna aan de gulle schenkers.” Volgens juf Veerle Grandsart dachten sommige kinderen dat ze zelf een echte geit zouden krijgen. “We hebben hun moeten uitleggen dat die geiten in Afrika blijven om de mensen te helpen. Ze waren wel getroost, toen ze hoorden dat ze zelf een naam voor hun geitje mochten bedenken.”

Ook de ouderraad schonk vijf geiten. Juf Inge was tot tranen toe bewogen. Tot hiertoe konden de twee Inges al 200 geiten aan de inwoners van Mwakamba schenken, en daar komen er nu in één klap 87 bij. Twee dikke dwerggeite­n uit Viersel kwamen de cheque mee overhandig­en.

 ??  ??
 ?? FOTO KMA ?? Inge met Veerle met de geitjesche­que van de Warmste Week, met vooraan de Vierselse dwerggeite­n en hun begeleider.
FOTO KMA Inge met Veerle met de geitjesche­que van de Warmste Week, met vooraan de Vierselse dwerggeite­n en hun begeleider.
 ?? FOTO KMA ??
FOTO KMA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium