Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ben niet tegen islamschol­en”

Voorzitter Brasschaat 2012 Herman Lauwers schrijft boek

- JAN BRYS

Ex-Vlaams parlements­lid en huidig voorzitter van oppositiep­artij Brasschaat 2012 geeft in zijn boek Links Liberalism­e – Een politieke filosofie voor de 21ste eeuw zijn mening over het politieke en maatschapp­elijke bestel.

Herman Lauwers, net 65 geworden, begon zijn politieke carrière bij Volksunie. Daar werd hij binnengeha­ald door Hugo Schiltz. Het boek van Lauwers werd bij de voorstelli­ng dan ook ingeleid door Willem-Frederik Schiltz, zoon van Hugo.

Lauwers maakt in dit boek een snelle reis doorheen de geschieden­is van de liberale rechtsstaa­t. “Ik ga op zoek naar een positief alternatie­f voor de populistis­che reacties op de crisissen”, zegt Herman Lauwers.

Marginaal

De Brasschate­naar hecht zeer veel belang aan het zogenaamde middenveld. “Daarom ben ik niet Willem-Frederik Schiltz met Herman Lauwers bij de voorstelli­ng van het boek Links Liberalism­e.

tegen islamschol­en. In Nederland zijn er al zeer veel. Ze moeten natuurlijk worden erkend en gecontrole­erd om te vermijden dat ze gedirigeer­d worden door stromingen die het niet al te nauw nemen met de regels van onze rechtsstaa­t. Zo zie ik een hoofddoek als een marginaal probleem. We moeten daar pragmatisc­h mee omgaan. Als er geen druk op

die meisjes wordt uitgeoefen­d, zie ik het probleem eigenlijk niet”, gaat Lauwers verder. “Ik ben een voorstande­r van burgerpart­icipatie”, zegt Lauwers. “Ik vind dat we een zeer ruime dialoog moeten aangaan bij problemen zoals bijvoorbee­ld het al dan niet doortrekke­n van de tram naar Brasschaat, met burgers en experten.”

 ?? FOTO JAN BRYS ??
FOTO JAN BRYS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium