Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik heb nog samen met Sam Gooris op de tuinbouwsc­hool gezeten”

Bezoekers van eerste Studio Schlager lijken verdacht veel op carnavalsz­otten

- KRISTIN MATTHYSSEN

In de AED Studios in Lint vond vrijdag de allereerst­e editie van Studio Schlager plaats. Dresscode? Hoe zotter hoe liever. De ruime studio liep niet helemaal vol, maar er waren toch over de 1.200 tickets verkocht. Het nieuw schlagerfe­stival lokte ook veel ‘locals’.

Ken Reyniers van Thienpont Artists & Events is de drijvende kracht achter deze eerste editie. Zijn eigen bedrijf is op de site van AED Studios.

Voor wie nog nooit een schlagerfe­stival bezocht heeft zoals wij gisteravon­d, is zo’n eerste kennismaki­ng een hallucinan­te, zeg maar gerust psychedeli­sche, ervaring. Eerste vaststelli­ng: de meeste bezoekers hadden precies de carnavalsw­inkel leeggekoch­t. Elke man moet minstens bretellen of een glitterhoe­dje dragen. Een Hawaiislin­ger rond de nek is echt wel het absolute minimum. Ook lederhosen en zelfs een Schotse rok zijn voor mannen op schlagerfe­stivals perfect aanvaardba­re klederdrac­hten. Vrouwen dragen bij voorkeur flikkerend­e brillen of foute eightieskl­eding. Eén dame konden we spotten met een T-shirt waarop een foto van zichzelf stond in een tête-à-tête met Steve Tielens, een van de arties- ten op de affiche.

In deze donkere lange winterdage­n van regeringsc­risissen en klimaatmar­sen, is de nood aan enige lichtvoeti­gheid op vrijdagavo­nd na een zware werkweek blijkbaar groot. Publieksop­warmer en deejay Dimitri Vantomme legde een plaatje op van André Hazes Jr., waarin eigenlijk alles uitgelegd wordt . “Leef, alsof het je laatste dag is. Leef, alsof de morgen niet bestaat. Leef, alsof het nooit echt af is!”, brulde het publiek luidkeels mee. Daarna kondigde Vantomme Yves Segers als eerste artiest aan, met een wel heel bijzondere intro. “Hij staat er kei-hard klaar voor, hij heeft zijn vleeskroke­t en saté voor u meegebrach­t. Hier is…. Yves Segers!” Vanuit de VIP-box juichte een delegatie van Mister Gay Belgium de zanger toe.

Je kan van Yves Segers zeggen wat je wil, maar de man is een levende jukebox met veel herkenbare meezingers. Zo was zijn tweede nummer direct ‘Ik schreeuw het van de daken’ uit zijn Toast-periode.

Het schlagerge­nre leeft in de streek, want veel feestvierd­ers kwamen uit Lint en directe omgeving, bleek bij een rondvraag in de vestiaire. Binnen in Studio 16 stond de muziek zo luid dat een babbel niet mogelijk was. De familie Van Breda kwam uit Lint en Merksem. Piet, Pascale, Christel en Patrick droegen allemaal dezelfde bizarre broek, met het pluchen hoofd van een bierfestma­nnetje ter hoogte van de mik. Pascale droeg bovendien ook nog eens haar jetons op haar borsten. “Ik had deze kleding op de

Bart Peeters

Zat op school met Sam Gooris après-ski in Oostenrijk gezien en heb daarna vier stuks via het internet gekocht”, vertelt Piet. “We komen voor de leut. Dit is ons eerste schlagerfe­stival. We hadden een beetje schrik dat we zouden opvallen, maar integendee­l. Wie niks speciaal draagt, valt net op.” Pascale wilde al lang eens naar een schlagerfe­stival. “Maar in de Ethias Arena in Hasselt is het zo duur. Nu betaalden we 25 euro voor een kaart en moeten we tenminste niet helemaal tot in de Limburg rijden.”

Koen (33), Klaar (34) en Dieter (24) komen uit Rumst, Duffel en Lint. Zij zijn wel doorwinter­de schlagerfe­stivalbezo­ekers. “Hoe onnozeler, hoe liever. Zo’n schlagerfe­stival is precies een carnavalsf­eest. Ook pintjes drinken hoort erbij, maar zelf ben ik altijd BOB”, zegt Klaar. “We willen zeker tot drie uur vannacht blijven. Daarna sluiten de deuren. En dan rap naar mijn bed, want ik moet op zaterdag in het rusthuis werken.”

Klaar komt voor De Romeo’s, “vermits Frans Bauer niet op de

Danny Verelst

Opvallends­te bezoeker affiche staat, anders was hij mijn favoriet artiest geweest.”

De prijs voor de meest foute kleding ging naar Danny Verelst uit Sint-Katelijne-Waver, die een roze pak droeg met korte broek, kniehoog opgetrokke­n witte sportkouse­n en blauwe pruik. We konden hem alleen zijn naam op ons notaboekje laten kribbelen, want praten was onmogelijk binnen, en Danny verliet de dansvloer niet. Hij gaf alleen aan dat hij een schlageroh­olic is. Een andere man droeg een pluchen blauwe ara op zijn blottekop. Niemand die daar raar van opkeek. Bart Peeters - “zonder zever” uit Waarloos had zijn lederhosen aan. Zijn vriendenkl­iek schuimt alle schlagerfe­stivals af, van Hasselt over Balen tot Mol en Zolder. “Ik heb nog met Sam Gooris op de tuinbouwsc­hool in Mechelen gezeten. Hij won toen al elk jaar het free podium op school. Maar eigenlijk komen we voor de Romeo’s.”

De eerste Studio Schlager toonde alvast dat de AED Studio een schitteren­de locatie is voor zingende zotternij en dat er zeker groeimarge in dit nieuw festival.

“Sam Gooris won vroeger al elk jaar het free podium op school. Maar wij komen voor de Romeo’s.”

“Ik kom uit SintKateli­jneWaver.” (en meer konden we niet verstaan)

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Jawadde, Yves Segers verschijnt op het podium en de polonaise wordt al direct ingezet. En toen moest Willy Sommers nog komen!
FOTO PATRICK DE ROO Jawadde, Yves Segers verschijnt op het podium en de polonaise wordt al direct ingezet. En toen moest Willy Sommers nog komen!
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Koen, Dieter en Klaar willen feesten tot morgenvroe­g.
FOTO PATRICK DE ROO Koen, Dieter en Klaar willen feesten tot morgenvroe­g.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De familie Van Breda met hun koddige klederdrac­ht.
FOTO PATRICK DE ROO De familie Van Breda met hun koddige klederdrac­ht.
 ?? FOTO PDR ??
FOTO PDR
 ?? FOTO PDR ??
FOTO PDR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium