Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Marjo eert overleden opa met tentoonste­lling in De Brug

‘’Lebbe & Lebbe’ toont werken van kleindocht­er én grootvader

- FILIP SPOELDERS

Maatwerkbe­drijf De Brug in Mortsel ontvangt dit weekend de expo ‘Lebbe & Lebbe’. Marjo Lebbe uit Zoersel eert er haar overleden grootvader Walter, van wie ze de schildersm­icrobe meekreeg. “Hij droomde ervan om samen met mij een tentoonste­lling te houden”, vertelt Marjo.

Marjo(27) begon al heel vroeg met schilderen. “Ik was drie jaar toen ik ermee begon. In mijn grootvader­s atelier gingen we samen aan de slag. Hij gaf me altijd veel advies. Maar ik luisterde niet graag. Ik ging het liefst mijn eigen weg bij het schilderen. Intussen moet ik toegeven dat hij op vele punten gelijk had”, glimlacht Marjo.

Grootvader Walter en kleindocht­er Marjo hadden elk hun eigen stijl. “Mijn grootvader schilderde meer landschapp­en, bloemen en water. Mijn passie heeft altijd bij dieren gelegen. Vooral paarden in detail schilderen, is mijn specialite­it.” Die liefde voor paarden dankt ze aan haar moeder. Die zette haar al op een paard, toen Marjo nog niet kon lopen. Samen een tentoonste­lling houden, zou het natuurlijk­e gevolg zijn geweest van hun gezamenlij­ke passie. “Het was altijd opa’s grote droom. Alles leek in orde voor november 2011, maar enkele maanden voor onze eerste expo overleed hij. Dat was natuurlijk een erg moeilijk moment”, geeft Marjo aan.

Dieren

Zeven jaar later wil Marjo met ‘Lebbe & Lebbe’ alsnog een eerbetoon houden voor haar grootvader. “Bij mijn oma stonden nog veel werken van opa Walter. Zo kunnen we dit weekend een mix van ons beider werk tonen”, aldus Marjo. “Ik ben al die jaren met veel plezier blijven schilderen. Ik heb ook het gevoel dat hij er altijd bij is en er ook altijd bij zal zijn. Als ik schilder, kijkt mijn grootvader over mijn schouder mee. Ik heb al meermaals andere wegen willen inslaan, maar ik kom wel altijd opnieuw bij mijn dieren uit”

De Brug

De locatie voor de beschermde werkplaats De Brug in Mortsel is niet toevallig gekozen. “Mijn grootvader was hier gedurende vele jaren vrijwillig­er. Hij kende de directie goed en was er graag gezien”, besluit Marjo.

De werken van Marjo en Walter zijn vandaag en morgen van 10 tot 18u te bezichtige­n aan de Deurnestra­at 208.

Kunstenare­s ‘‘Als ik schilder, kijkt mijn grootvader over mijn schouder mee.’’

 ??  ??
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Marjo Lebbe schildert graag dieren. Haar opa had het meer voor bloemen en landschapp­en.
FOTO JAN VAN DER PERRE Marjo Lebbe schildert graag dieren. Haar opa had het meer voor bloemen en landschapp­en.
 ?? FOTO JVDP ??
FOTO JVDP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium