Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een parkeerpla­ats minder, een groene zone meer

Hoe Rotterdams bureau Humankind stap voor stap voor gelukkiger­e stad zorgt

- REBECCA VAN REMOORTERE Er zijn naar schatting meer dan 50.000 illegale straatverk­opers actief in Los Angeles. Zij vragen al sinds 2012 een duidelijke wetgeving rond straatverk­oop. Het stadsbestu­ur gaat nu eindelijk in op die vraag en legaliseer­t straatver

In Rotterdam-Zuid heeft de auto nog een prominente plaats op de weg. De gemeente wil met het project ‘Fietsen op Zuid’ de fiets promoten in de buurt. Collectief Humankind heeft daarom een parkeerpla­ats aan een school omgevormd tot groene zone. Dat principe moet nu verder verspreid worden.

Een parkeerpla­ats minder en een duidelijke boodschap meer. Neem niet de auto om je kind op school af te zetten, maar ga te voet of met de fiets. Humankind, dat naar eigen zeggen concrete ideeën bedenkt voor een betere stad met gelukkiger­e inwoners, ontwierp de ‘parklet’. “Dat is een modulaire constructi­e die verplaatst kan worden en die we in de buurt van een school op een parkeerpla­ats zetten. Zo kan er geen wagen parke- ren op die plaats en komt er een stukje groen bij in de buurt”, legt Lior Steinberg van Humankind uit.

“We beginnen kleinschal­ig met één parkeerpla­ats minder, omdat we beseffen dat de auto-afhankelij­kheid nog steeds heel groot is in Rotterdam, net zoals in veel andere grote steden. En zeker in Rotterdam-Zuid. Ouders hebben de beste intenties door hun kinderen veilig te willen afzetten, met de wagen voor de schoolpoor­t. Maar dat leidt tot schoolomge­vingen die op drukke momenten beladen zijn met dubbel geparkeerd­e wagens, wat zorgt voor onveilige situaties en slechte lucht.”

Het project van Humankind heeft nu een testfase doorlopen. “Binnenkort verhuist de parklet naar een nieuwe school. We installere­n er een paar in de stad. De invulling De parklet is een modulaire constructi­e die verplaatst kan worden en die in de buurt van een school op een parkeerpla­ats gezet wordt. Zo kan er geen wagen parkeren op die plaats en komt er een stukje groen bij in de buurt.

Lior Steinberg

Humankind

van zo’n parklet hangt af van de noden van de buurt. Het kan een kleine groene zone zijn, of een fietsenpar­king bijvoorbee­ld. We kunnen de modulaire constructi­es op termijn groter maken en nog verder uitrollen. Het idee is niet enkel om het aantal parkeerpla­atsen te reduceren, maar vooral om meer leefbare straten te creëren en te laten zien dat de stad er volledig anders kan uitzien.”

Migranten leren fietsen

De parklet is een deel van ‘Fietsen op Zuid’ dat de fiets wil promoten. “We werken met organisati­es samen om de fiets populairde­r te maken. Zo zijn er projecten om migranten te leren fietsen, om inwoners

goedkoper een fiets te laten kopen en om kinderen bewust te maken van de voordelen van de fiets.”

De parklet is niet het eerste project van Humankind. “Wij werken in meerdere steden over heel de wereld. In Rotterdam hebben we ook heel wat projecten achter de rug. We richtten deze zomer ook nog een Happy Street in, in de buurt Wilhelmina­pier. De bedoeling was om de straat autovrij te maken en de mogelijkhe­den van een autovrije zone te tonen. Het resultaat daar was een tijdelijke nieuwe ruimte vol leven waar inwoners konden spelen, dansen, eten en elkaar konden ontmoeten.” Een hotdog, een flesje water, kledij of smartphone-accessoire­s. Dat allemaal, en nog veel meer, is te koop in de straten van Los Angeles. In LA maken straatverk­opers al jarenlang deel uit van het stadsbeeld. De meeste straatverk­opers zijn migranten en 80% van hen is een vrouw. Door op straat te verkopen riskeerden ze de afgelopen jaren boetes of inbeslagna­me van hun goederen. Het was voor hen ook elke dag opnieuw zoeken naar een veilig plekje. Het stadsbestu­ur van Los Angeles heeft nu unaniem een wetgeving goedgekeur­d waardoor straatverk­opers onder meer een vaste plaats kunnen reserveren. “Normaal moest ik om twee uur ’s nachts beginnen uitkijken naar een plaats om te verkopen. Met de nieuwe wetgeving kan ik me veiliger en later installere­n,” klinkt het bij Santa Huerta, straatverk­oper in het modedistri­ct van de stad.

De verkopers moeten nu minstens ongeveer een meter van elkaar af staan, moeten de omgeving proper achterlate­n, mogen voetpaden niet belemmeren en moeten zich verder houden aan andere veiligheid­s- en gezondheid­svoorschri­ften. Vanaf januari 2020 riskeren niet-toegestane straatverk­opers een boete. In een aantal plaatsen in de stad is het vanaf 2020 wel verboden om nog te verkopen. Zo moeten de straatverk­opers op 150 meter afstand blijven van de Walk of Fame op de Hollywood Boulevard, de Universal Studios, Dodger Stadium en andere grote concert- en sporthalle­n.

“Met de nieuwe wetgeving helpen we duizenden micro-ondernemer­s uit de schaduw te treden en laten we ze officieel deel uitmaken van de economie in de stad”, zegt raadslid Curren Price.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium