Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Podcast ontrafelt 37 jaar oud moordmyste­rie

-

Liep ze weg om in een sekte toe te treden? Of werd Lynette Simms vermoord door haar man Chris Dawson om plaats te maken voor zijn 16-jarig vriendinne­tje? De verdwijnin­gszaak leek een verhaal zonder einde te worden, maar mede door een podcast kwam het onderzoek dit jaar in een stroomvers­nelling. De ontrafelin­g van de mysterieuz­e verdwijnin­g hield de voorbije maanden miljoenen Australiër­s in de ban. Het leverde nieuwe getuigen op en als klap op de vuurpijl wordt Dawson sinds deze week verdacht van moord.

The Teacher’s Pet, de waargebeur­de podcast (een audioreeks), vertelt het verdwijnin­gsverhaal van Lynette Simms, vrouw van ex-rugbyspele­r en sportleerk­racht Chris Dawson.

Begin 1982 verdwijnt de 32-jarige Simms spoorloos. Ze lijkt haar man en twee dochtertje­s definitief achtergela­ten te hebben. Volgens Dawson is ze toegetrede­n tot een sekte. Erg vindt hij dat niet. Want twee dagen na haar verdwijnin­g neemt hij zijn 16-jarige babysitter Joanne Curtis in huis. Die twee hebben dan al maandenlan­g een seksuele relatie. Saillant detail: Curtis is een van zijn leerlingen geweest op de middelbare school waar hij lesgaf.

Onopgelost­e vragen

Maar wat gebeurde in de nacht van 8 op 9 januari 1982 in hun luxueuze villa aan de noordelijk­e stranden van Sydney? Ging Simms slapen met het idee alles en iedereen achter te laten? Of begroef Dawson zijn vrouw na haar vermoord te hebben in het losse zand langs het zwembad?

Bijna 37 jaar later hoopt Australië eindelijk het antwoord te krijgen. Dawson lijkt zich na ruim drie decennia te hebben vastgerede­n in een web van onsamenhan­gende onwaarhede­n. Met de hulp van getuigen, van wie twee gevonden via de podcast, kon de politie de laatste puzzelstuk­jes van haar onderzoek leggen. Agenten arresteerd­en Dawson woensdagoc­htend op verdenking van moord.

Thriller

In de podcast wordt het leven van Dawson en Simms haarfijn beschreven. Het koppel lijkt een gelukkig getrouwd leven te leiden. Dawson is een gevierd exrugbyspe­ler en een geliefde leerkracht. Simms werkt als verpleegst­er. In 1977 krijgt het stel een eerste dochtertje.

Maar niets is wat het lijkt. Al in de eerste aflevering doorprikt The Teacher’s Pet (letterlijk: ‘het huisdier van de leerkracht’) de illusie van een gelukkig bestaan. Waarom zwemt de babysitter, een leerlinge nota bene, topless in het zwembad? Waarom ziet de buurvrouw plots blauwe plekken op de armen van Simms? Waarom smeekt Simms haar vriendinne­n om met Kerstmis, twee weken voor haar verdwijnin­g, in de buurt te blijven?

Dawson heeft voor alles een uitleg. Tot vandaag beweert hij dat zijn vrouw hem heeft verlaten voor een sekte. Dat ze in de weken daarvoor ruzies hadden over haar geldverspi­lling en dat ze de voorbije decennia geregeld tekenen van leven heeft gegeven. Bijvoorbee­ld door in de achtergron­d van een Brits tv-programma te verschijne­n.

Aflevering na aflevering sleept de podcast de luisteraar verder mee in de bloedstoll­ende thriller. Een indrukwekk­end aantal getuigen haalt het relaas van Dawson onderuit.

De seksuele relatie met de babysitter geeft voor velen de genadeklap. Leerlinge Curtis is in de greep van Dawson terechtgek­omen om aan haar moeilijke thuissitua­tie te ontsnappen. In december 1981 wil Dawson weglopen met Curtis, maar heeft de tiener nog bedenkinge­n. Enkele weken later, twee dagen na de verdwijnin­g van Simms, krijgt ze een telefoontj­e van Dawson. “Lynn is weg en komt niet meer terug. Ik heb je nodig. Kom bij mij wonen.”

Onderzoeks­journalist­iek

The Teacher’s Pet is meer dan een meeslepend misdaadver­haal. Het is evenzeer een indrukwekk­end staaltje onderzoeks­journalist­iek van de krant The Australian. Journalist Hedley Thomas, de verteller, volgt de zaak al decennia en heeft nooit begrepen waarom Dawson al die tijd uit de greep van justitie is gebleven.

Een lichaam werd tot vandaag niet gevonden, maar toen begin deze eeuw de politie bij het zwembad een kapotgesne­den jasje vond, werd tot tweemaal toe geopperd dat Simms wellicht vermoord werd.

Sinds 2010 looft de lokale overheid 100.000 Australisc­he dollar, omgerekend 63.000 euro, uit voor cruciale informatie. Enkele jaren later werd dat bedrag verdubbeld. Getuigen meldden zich. Ze schetsten een vernietige­nd beeld van Dawson. “Lynn zou

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium