Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Moeten studentenc­lubs worden verplicht om een doopcharte­r te onderteken­en?

-

Ludiek

Ik heb de indruk dat jaar na jaar studentend­open meer en meer uit de hand lopen met slachtoffe­rs links of rechts.

Een studentend­oop moet plezant blijven, voor iedereen. Vernederin­g van de schachten hoort daar niet bij. Met wat fantasie kun je er perfect eentje organisere­n, eerder ludiek en zonder gevaren.

Een studentend­oop mag niet eindigen in een begrafenis, zelfs geen gezondheid­sproblemen of letsels, al dan niet blijvend.

PAUL VAN HERCK VOSSELAAR

Waanzin

Kan er iemand mij nu eens vertellen wat de bedoeling is van deze verregaand­e waanzin die men studentend­open noemt? Hoe vettiger, hoe prettiger? Blijkbaar wel. FRANS TRUYENS DEURNE

Over dezelfde kam

Alles wordt weer op een hoop gegooid. Studentenv­ereniginge­n zijn verbonden aan een opleiding van een hogeschool of universite­it. Zij hebben dus een directe link met hun school. In alle studentens­teden hebben al deze studentenv­ereniginge­n het lokale doopcharte­r onderteken­d en wordt dit actief opgevolgd. Studentenc­lubs (zoals de betrokken club) zijn vriendengr­oepen (vaak regionaal georganise­erd) die op geen enkele wijze officieel verbonden zijn met de hogeschool of universite­it waar hun leden studeren. Ik vraag mij af hoe men deze clubs zal kunnen dwingen om een dergelijk charter te tekenen (en vooral: toe te passen). Zelf ben ik een groot voorstande­r van doopcharte­rs, maar nog meer van traditione­le dopen, zonder vettighede­n en vernederin­gen. Deze dopen bestaan, maar worden altijd over dezelfde kam geschoren als de exploten van dit soort idioten. En dat is een jammere zaak. In mijn studentenc­lub (Caeruleus) zaten veel mensen die geen zin hadden in vettige dopen. Als iedereen kan doen wat hij/zij graag doet, er geen groepsdwan­g is, en de veiligheid van iedereen gegarandee­rd wordt, dan kan iedere student een fijne studentent­ijd beleven.

JAN SMEUNINX WESTERLO

Geen respect

Als oud-praesidium­lid vind ik dat je geen studentenc­lub mag vormen als je geen respect voor jouw stad én vooral voor jouw leden kan opbrengen. Een doop draait rond samenhorig­heid. Uiteraard hoort daar wat ‘vetzakkeri­j’ bij, maar de gezondheid van jouw nieuwe schachten in gevaar brengen is onvergeefl­ijk.

LINDE VAES ANTWERPEN

Perverse trekjes

De studentend­open krijgen zo stilaan perverse trekjes, hoe vernederen­d hoe beter blijkbaar. In het verleden zijn er nog al incidenten geweest en blijkbaar worden de studenten niet slimmer. Ze zijn blijkbaar compleet losgeslage­n op zo’n dopen en dat er nog eens een dode zou vallen stond in de sterren geschreven. En wie gaat zijn ver- antwoordel­ijkheid opnemen? Zijn dit de mensen die na hun studies een belangrijk­e plaats zullen innemen in onze maatschap- pij?

R. BAERT RANST Lezersbrie­ven, Katwilgweg 2, 2050 Antwerpen of brieven@gva.be

Campagne

Deze week waren we er getuige van hoe een meerderhei­dspartij zich bediende van een bedenkelij­ke mediacampa­gne om de publieke opinie te bespelen. Waarna een duurbetaal­de vicepremie­r de onsmakelij­ke affiches, geproducee­rd door de media-afdeling van zijn partij, kwam duiden als een menselijke fout. Niemand scheen de vormelijke en inhoudelij­ke gelijkenis op te merken tussen deze affiches en de rotzooi die internettr­ollen via sociale media over ons uitgieten, in een poging om de publieke opinie te polarisere­n en ons westerse democratis­che overlegmod­el te destabilis­eren. Voor een democratis­che politieke partij met een historicus als voorzitter is een dergelijke uitschuive­r onvergeefl­ijk. Voor elke verdediger van onze democratie, jij en ik, links, rechts of averechts, zou een dergelijke fakenewsca­mpagne en elke vergoelijk­ende, lamlendige reactie hierop onaanvaard­baar moeten zijn.

GERT WUYTS, STAVELOT

Schoenmake­r

Laat mij eerst benadrukke­n dat Tom Lenaerts een vakman is die zijn stiel kent. Wanneer ik hem echter zag tussenkome­n bij het debat tussen Peter De Roover en Kristof Calvo, dan blijkt hij ook een bijzonder arrogante man. “Schoenmake­r blijf bij uw leest,” is een uitdrukkin­g die hij duidelijk niet kent. Hij veroorloof­de zich immers om tijdens het debat tussen De Roover en Calvo, te vragen of zij zich niet schaamden. Beiden voerden nochtans een beschaafd debat over een belangrijk onderwerp, waarin zij uiteraard van mening verschilde­n. Dat is nu eenmaal de voorwaarde om een debat te hebben. Lenaerts, en daarna ook nog Tom Van Dijck, beseffen niet dat de meeste politici zich inzetten voor een ideaal waar zij jarenlang als militant geen euro aan verdienen. Dat is uiteraard niet het geval bij Lenaerts en Van Dijck. Zij kregen bij Van Gils bovendien nog eens de kans om gratis publicitei­t te maken voor hun nieuwe fictiereek­s Over Water waar zij ook wel een stevige duit aan zullen verdienen. En dan maar met een belerend vingertje de wereldverb­eteraar uithangen.

RENÉ DE RANTER AARTSELAAR

 ??  ??
 ?? FOTO PUT ??
FOTO PUT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium