Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Liegen om geliefden te beschermen is menselijk”

Tom Lenaerts en Paul Baeten Gronda over hun fictiereek­s ‘Over Water’

-

Allebei twee keer blijven zitten in het middelbaar. Allebei pleasers. En allebei verslaving­sgevoelige controlefr­eaks. Maar zet hen samen en ze schrijven een scenario waarvan wij nu al zeggen dat het u tien weken in de ban zal houden. Tom Lenaerts (50) en Paul Baeten Gronda (37) leveren met Over Water het volgende staaltje Vlaamse topfictie af. “Dit is het beste wat wij op dit moment konden maken.”

Vier jaar intens samenwerke­n. Dan kun je elkaar ofwel niet meer zien. Ofwel ben je, zoals in dit geval, dikke maten geworden die een stevig stukje kunnen zeveren. Maar die ook uitstekend hun stress en zenuwen kunnen delen. Zelden twee mannen zo gespannen naar een hoop journalist­en zien kijken, als na de persvisie van Over Water, de tiendelige ‘psychologi­sche dramareeks’ over een gevallen tv-figuur die in het Antwerpse drugsmilie­u terechtkom­t. “Ik durfde niet te vragen wat jullie ervan vonden”, zegt Lenaerts een dag later in de kantoren van productieh­uis Panenka.

Ik zal het met de woorden van Olivier Goris zeggen, netmanager van Eén. Die heeft het over “de volgende stap in ijzersterk­e Vlaamse fictie”.

Paul Baeten Gronda: Dank u! Tom Lenaerts: Hoe beter al die Vlaamse reeksen worden – ik denk aan Tabula Rasa of De Dag – hoe beter je natuurlijk zelf wil zijn. Onze concurrent­en zijn ook niet meer alleen de reeksen van VTM of Vier, maar Big Litte Lies en The Crown. Iedereen kan vandaag fictie van over de hele wereld bekijken. Tijdens het maken word je continu heen en weer geslingerd tussen overmoed en angst.

Klopt het dat het idee voor op café is ontstaan? Ik stel me dat heel romantisch voor, gouden ideeën die verrijzen tussen pot en pint.

Lenaerts: Het was geen café maar een restaurant, Dock’s Café in Antwerpen (dat deze week besliste de boeken neer te leggen, red.). En het was ook niet tussen pot en pint. Tot zover de romantiek. Paul had me gemaild dat hij een idee had voor een reeks met de Antwerpse haven als setting. Toen hebben we afgesproke­n.

Jullie kenden elkaar al?

Lenaerts: Van bij Woestijnvi­s.

Baeten Gronda: Van bij Woestijnvi­s te knikken in de gang. Tom was een legende. Ik ben daar binnengeko­men als stagiair.

Lenaerts: Hij kon niet zomaar met mij komen babbelen, dat suggereert hij hier precies. Terwijl hij vijf romans geschreven heeft. Romans schrijven! Ik kan me niet inbeelden dat ik dat ooit zou kunnen.

Baeten Gronda: Als ik nog niets bewezen had, had ik hem misschien niet durven te mailen. Ik heb een vreemde persoonlij­kheid, die schippert tussen momenten van absolute grootheids­waanzin, met als tegengewic­ht zware existentië­le twijfels en angsten. Ik was nog zeer jong toen ik een contract kreeg bij De Bezige Bij. Ik zie mij daar nog zitten, in die legendaris­che gebouwen in Amsterdam en de woorden uitspreken: ik ga een roman schrijven. Dat zijn de momenten waarop ik denk: ik krijg vertrouwen, dus ik moet nu mijn angsten uitschakel­en. Dan weet ik van mijzelf ook dat ik dat ga doen. Ik kan mensen niet teleurstel­len. Zo werkt het twintig jaar later nog.

Hoe gaat dat eigenlijk, samen schrijven?

Baeten Gronda: Het schrijven zelf doen we niet op dezelfde locatie. Schrijven doe ik thuis, met mijn koptelefoo­n op, alleen onder mijn dekentje. Lenaerts: Maar voor je begint te schrijven, construeer je personages en een verhaal. Wij hebben dat al wandelend gedaan, langs de Nete, of bij hem, in Borgosesia in Italië. Daarna schrijf je. Hij een aflevering, ik een aflevering. Dan stuur je door wat je geschreven hebt en krijg je veertig opmerkinge­n terug. En je herwerkt alles samen tot je niet meer weet wie wat geschreven heeft. Soms nemen personages het ook over. Soms stuur ik een berichtje naar Paul: ‘Carl Dockx heeft een kanariepie­t, wist je dat al?’

En jullie gaan altijd akkoord met elkaars keuzes?

Baeten Gronda: Door het feit dat er een jaar zit tussen het wandelen en het schrijven, kennen wij die personages door en door. Het is hooguit een keer of tien gebeurd dat een van ons zei: mwah, zou die dat echt zo zeggen?

Lenaerts: Vergelijk het met je vrouw, die meestal perfect kan inschatten of jij iets zou doen of niet. Samen schrijven is sowieso zeer kwetsbaar. Voor het eerst een scenario doorsturen, dat is als een kleine die zijn tekening aan mama laat zien. Die wil ook niet dat mama zegt: mooi hoor, maar werk ze maar eerst af (lacht).

Paul Baeten Gronda

Schrijver ‘Over Water’

“Ik heb een vreemde persoonlij­kheid die schippert tussen grootheids­waanzin en zware existentië­le twijfels.”

 ?? FOTO GEERT VAN DE VELDE ?? Paul Baeten Gronda en Tom Lenaerts werkten vier jaar intens samen. “De énige wrevel die ik soms had, was dat Tom altijd zo snel was.”
FOTO GEERT VAN DE VELDE Paul Baeten Gronda en Tom Lenaerts werkten vier jaar intens samen. “De énige wrevel die ik soms had, was dat Tom altijd zo snel was.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium