Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse student sterft aan gevolgen van extreme doop

Student burgerlijk ingenieur Sanda Dia (20) overlijdt ten gevolge van fout gelopen studentend­oop

- SAM REYNTJENS DIRK COOSEMANS DENNIS VAN DAMME

Het gerecht opende vrijdag een onderzoek naar de dood van Sanda Dia (20) uit Edegem. De student burgerlijk ingenieur overleed gisterenna­middag aan de gevolgen van een studentend­oop. Hij moest een grote hoeveelhei­d vissaus drinken en in ijskoud water zwemmen. De combinatie van zoutvergif­tiging en onderkoeli­ng werd hem allicht fataal. De verantwoor­delijke club Reuzegom verenigt Antwerpse studenten uit gegoede kringen. Ze weigert al jaren het doopcharte­r te tekenen. De betrokkene­n riskeren straffen tot twintig jaar cel.

Wat al sinds woensdagav­ond werd gevreesd, is vrijdag in de loop van de namiddag waarheid geworden. Sanda Dia (20) uit Edegem is in het ziekenhuis overleden. De combinatie van een teveel aan vissaus en onderkoeli­ng werd hem wellicht fataal. “Dat dit zo’n dramatisch­e afloop kent, is gewoon niet in woorden te vatten”, zegt de vader van een van de andere studenten die erbij waren.

Leuvense club Reuzegom staat in het studentenm­ilieu bekend als een vereniging met een bijzonder hard en streng toelatings­ritueel. De club brengt uitsluiten­d Antwerpse studenten in Leuven samen en de meeste leden komen uit gegoede families. Om de club exclusief te houden, worden de toelatings­proeven bewust zwaar en wansmakeli­jk gehouden.

Sanda Dia (20), een student burgerlijk ingenieur uit Edegem, en zijn vrienden Christof M. (20) uit Zandhoven en Victor D. (19) uit Hove wisten dus dat het niet bepaald een aangenaam uitstapje ging worden, die woensdag in een bos in Vorselaar. Maar dat de avond zo dramatisch ging eindigen, had niemand verwacht. Het was dinsdagavo­nd begonnen in Leuven. Een groep van twintig clubleden trok samen met de drie schachten naar blokhut Cardon in Vorselaar. Sanda en zijn twee vrienden moesten proeven uitvoeren, zoals bijvoorbee­ld door een ijskoude beek zwemmen. En ondertusse­n kregen ze de goorste dingen te eten. Volgens onze informatie ging het om zowel honden- en kattenvoer als zelfs rattenvlee­s. In het studentenm­ilieu wordt ook gezegd dat er tegelijker­tijd op de drie schachten werd geürineerd “om hen warm te houden”, maar voorlopig wordt dat niet bevestigd door het onderzoek.

De drie schachten moesten ook vissaus drinken. Aanvankeli­jk had het parket het over visolie, maar aangenomen wordt nu dat het wel degelijk vissaus was, een erg zoute substantie die onder andere in de Aziatische keuken vaak wordt gebruikt – weliswaar in kleine porties. Volgens bronnen zouden de leiders van de club een bidon van drie liter van het goedje hebben gekocht. Na afloop was die niet helemaal leeg, maar het is niet duidelijk hoeveel de verschille­nde schachten ervan hebben gedronken.

Emotioneel van de kaart

In de loop van de avond werden de drie schachten onwel. Al snel bleek dat Sanda er het ergst aan toe was. Hij werd eerst naar het ziekenhuis in Malle gebracht en daarna naar het Universita­ir Ziekenhuis Antwerpen, in Edegem. Al bij zijn opname daar was duidelijk dat zijn toestand zeer ernstig was en dat er slechts een kleine kans zou zijn dat hij het zou overleven.

De combinatie van een zoutintoxi­catie met de onderkoeli­ng die hij had opgelopen door in het water te liggen, werden hem vrijdagnam­iddag fataal.

“Ik kende Sanda als een enorm intelligen­te, respectvol­le kerel”, reageert Edegems burgemeest­er Koen Metsu (N-VA). Ze waren in het verleden aangeslote­n bij dezelfde voetbalclu­b.

Ook Christof M. en Victor D. lagen een tijdje in het ziekenhuis. Victor D. werd vrijdagoch­tend pas ontslagen. Hij zal de komende dagen wel nog medicatie moeten blijven nemen. Gisteren kreeg ook hij te horen dat zijn vriend was overleden.

“Hij is emotioneel totaal van de kaart”, zegt zijn vader. “Die doop in Vorselaar moest het sluitstuk worden van een maandenlan­g proces om toe te treden tot de club. In die maanden hebben mijn zoon en de twee andere schachten elkaar heel goed leren kennen. Victor is zijn goede vriend kwijt en dat is op zich al moeilijk te plaatsen. Maar daarnaast is er ook het gegeven dat hij zelf door het oog van de naald is gekropen. We zullen de komende weken moeten bekijken hoe we dit verwerken, hoe we dit een plaats geven.”

Of de man boos is op de leiding van Reuzegom? “Ik zou er zo veel over kunnen zeggen”, zucht hij. “Maar wat maakt dat uit, als je weet dat er iemand overleden is? Dit is zo dramatisch dat het niet in woorden te vatten is. En ja, in de leiding van Reuzegom zitten allemaal kerels die al vier jaar studeren en van wie je dus zou mogen verDe

wachten dat ze allemaal wel een dosis gezond verstand hebben. Maar zij hebben dit niet gewild. Ook zij zijn in shock. En ze beseffen waar ze voor staan.”

Celstraf

Of de familie juridische stappen overweegt, kan de vader nog niet zeggen.

Bij Reuzegom was vrijdag, net als donderdag, niemand bereikbaar voor commentaar.

Ook de familie van Sanda Dia wenste vrijdag niet te reageren. Aanvankeli­jk werden enkele doopmeeste­rs verhoord en weer vrijgelate­n. Vrijdagoch­tend werd een gerechteli­jk onderzoek begonnen en een onderzoeks­rechter aangesteld. Er loopt nu een onderzoek naar het opzettelij­k toedienen van schadelijk­e stoffen en onopzettel­ijke slagen en verwondin- gen met de dood tot gevolg. Indien de betrokkene­n worden veroor- deeld, riskeren ze zware celstraffe­n tot twintig jaar.

Vader van Victor D. “Bij Reuzegom zitten kerels die al vier jaar studeren en van wie je mag verwachten dat ze een dosis gezond verstand hebben. Maar ook zij zijn in shock. En ze beseffen waar ze voor staan.”

 ?? FOTO RR ?? Slachtoffe­r Sanda Dia.
FOTO RR Slachtoffe­r Sanda Dia.
 ?? FOTO RR ?? “Ik kende Sanda Dia als een enorm intelligen­te, respectvol­le kerel”, zegt Edegems burgemeest­er Koen Metsu (N-VA), die in het verleden aangeslote­n was bij dezelfde voetbalclu­b als Sanda.
FOTO RR “Ik kende Sanda Dia als een enorm intelligen­te, respectvol­le kerel”, zegt Edegems burgemeest­er Koen Metsu (N-VA), die in het verleden aangeslote­n was bij dezelfde voetbalclu­b als Sanda.
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? De clubmascot­te, het biggetje Spekkie, wordt afgeschote­n en dat wordt vrolijk gedeeld via sociale media.
FOTO RR De clubmascot­te, het biggetje Spekkie, wordt afgeschote­n en dat wordt vrolijk gedeeld via sociale media.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium