Gazet van Antwerpen Stad en Rand

We produceren steeds minder huishoudel­ijk afval

En toch proppen we nog te veel herbruikba­re zaken bij het restafval

- WERNER ROMMERS

De boodschap dat we allemaal minder afval moeten produceren, lijkt definitief te zijn doorgedron­gen. Vorig jaar daalde de totale hoeveelhei­d huishoudel­ijk afval per Vlaming met 19 kg, zo blijkt uit de officiële jaarcijfer­s van OVAM. Ook het gewicht van de restafvalz­ak is opnieuw gedaald, al zitten er in de doorsnee vuilniszak nog te veel zaken die eigenlijk te recycleren zijn.

De berichten over plastic verpakking­en die ons milieu vervuilen, de campagnes tegen het achteloos wegwerpen van voedselove­rschotten, maar ook de inspanning­en van bedrijven om minder verpakking­smateriaal te gebruiken: ze lijken dan toch hun vruchten af te werpen.

In 2013 werd per Vlaming in totaal nog meer dan 520 kg huishoudel­ijk afval ingezameld. Vorig jaar daalde de afvalberg per Vlaming tot 469 kg. Dat is 19 kg minder dan vorig jaar, en 51 kg minder dan in 2013.

Digitalise­ring

Die daling is voor een deel te danken aan de afname van bouwen sloopafval en van papier- en kartonafva­l. “Dat we minder papierafva­l produceren, zou een gevolg zijn van de digitalise­ring en omdat papieren of kartonnen zakken en boxen steeds meer worden hergebruik­t”, aldus de Openbare Afvalstoff­enmaatscha­ppij OVAM.

Ons restafval, het afval dat niet selectief wordt opgehaald, daalde eveneens naar 145 kg per Vlaming, een daling van bijna 5 kg in vergelijki­ng met het jaar voordien.

De experts van OVAM schrijven de aanhoudend­e daling deels toe aan de minirecycl­ageparken die overal in Vlaanderen opduiken, waardoor meer mensen aan het recycleren slaan en ze minder afval achteloos in de restafvalz­ak droppen. Mogelijk wordt nu een doelgroep aangesprok­en “die vroeger minder werd bereikt”, aldus de onderzoeke­rs.

Alles kan beter

Toch moet het mogelijk zijn om die hoeveelhei­d restafval nog sterker te beperken. Over een heel jaar bekeken verdwijnt per Vlaming 110 kg in de restafvalz­akken. Maar onderzoek van OVAM wijst uit dat veel zaken daar eigenlijk niet in thuishoren, wegens perfect te recycleren. Wanneer we ons afval volgens het boekje zouden sorteren, zouden we 49 kg minder restafval produceren. Het gaat dan onder meer om behoorlijk wat papier- en kartonafva­l dat nog steeds bij het restafval belandt, nog te veel kunststoff­en en ook nog een forse hoeveelhei­d organisch en biologisch afval, waarvan het merendeel composteer­baar is. Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e (CD&V) toont zich tevreden met de cijfers, maar waarschuwt tegelijk dat “we er nog niet zijn”. Ze verwacht nog betere recyclagec­ijfers door de uitbreidin­g van de pmd-zak vanaf volgend jaar. “Om de afvalberg nog verder te doen dalen, moeten we bovendien nog meer bedrijven overtuigen om hun producten zodanig te ontwerpen dat ze volledig recycleerb­aar zijn.”

Joke Schauvlieg­e Minister van Leefmilieu (CD&V) “We moeten bedrijven nog meer overtuigen, zodat hun producten volledig te recycleren zijn.”

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium