Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse diamantair­s: befaamd in buitenland, verguisd in België

Banken blijven weigeren om diamantbed­rijven te aanvaarden als klant

- CHRISTOF WILLOCX

Belgische banken blijven weigeren om diamantair­s te aanvaarden als klant. Een oplossing lijkt veraf. “Diamantair­s worden nog altijd gekoppeld aan witwasprak­tijken en drugstrafi­ek”, klinkt het.

De diamantsec­tor is op internatio­naal vlak een van de economisch­e uithangbor­den van Antwerpen. In eigen land kampt de sector echter met grote problemen. Sinds KBC onder druk van de Europese Commissie vier jaar geleden begon met de afbouw van haar Diamantban­k, kunnen Antwerpse diamantair­s bij geen enkele Belgische bank nog een rekening openen. Vaak zelfs niet voor een privéreken­ing, die niets te maken heeft met het beroep van diamantair. Diamantair­s kunnen bijvoorbee­ld vaak geen lening afsluiten voor de aankoop van een huis. “Een absurde situatie”, zegt Koen Vandenbemp­t, professor en diamantspe­cialist van de Universite­it Antwerpen. “De Antwerpse diamantsec­tor heeft een uiterst betrouwbar­e reputatie in het buitenland. Van elke honderd stenen die wereldwijd uit de grond worden gehaald, passeren er 84 in Antwerpen. Maar in eigen land kan een diamantair geen zichtreken­ing openen.”

Loze belofte

Net voor de gemeentera­adsverkiez­ingen kondigde minister van Economie Kris Peeters (CD&V) op het verkiezing­sdebat van de diamantsec­tor nochtans aan dat er een voorakkoor­d was waarbij grote banken diamantair­s zouden aanvaarden als klant. Dat bleken loze woorden. Vijf maanden na de aankondigi­ng is er van een akkoord geen sprake.

“Het wetsontwer­p is in bespreking, maar de uitwerking is verre van rond”, klinkt het tegenwoord­ig op zijn kabinet. Een topfiguur uit de financiële sector ziet de situatie somber in. “Het probleem is dat diamantair­s nog altijd worden gekoppeld aan witwasprak­tijken en drugstrafi­ek”, aldus de topfiguur. “Het kost veel inspanning­en om na te gaan waar het geld van een diamantair precies vandaan komt. De bank riskeert een miljardenb­oete als er iets fout loopt. Stel dat geld van partij A naar partijen B, C en D gaat en daarna terechtkom­t bij bijvoorbee­ld KBC, dan moet KBC heel precies kunnen nagaan waar dat geld heeft gezeten. Daar is veel personeel voor nodig. In Nederland heeft ING een boete van 775 miljoen euro betaald omdat het te weinig personeel zou hebben ingezet om dubieuze klanten en verdachte geldstrome­n te controlere­n. Belgische banken willen diezelfde boete niet riskeren.”

Omslachtig via India

Intussen kunnen Belgische diamantair­s vooral terecht bij Indiase banken. “Maar bij die banken gaat alles op papier. Zij doen niet aan internetba­nkieren”, klinkt het bij een belangrijk­e stem in de sector. “Dat is allemaal heel omslachtig, en de transactie­kosten zijn veel hoger.”

Is er dan echt geen oplossing? “Jawel, maar dan moet de prijs van diamant worden beschreven door onafhankel­ijke partijen”, zegt Vandenbemp­t. “Analisten kunnen vandaag de prijs van goud volgen, maar niet die van diamant, omdat er geen algemene prijs wordt vastgestel­d. Als dat wel gebeurt, wordt investeren in diamant minder risicovol. Maar zolang de twee grootste diamantwin­ningsbedri­jven De Beers en Alrosa daar niet mee akkoord gaan, zal het er niet van komen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium