Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het circus duurt nog wel even voort

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Ze ligt er dus, de regering. Als je de commentare­n van de ministers en intussen ex-ministers moet geloven, vinden ze het allemaal doodjammer. Tegelijk proberen de meesten de schuld voor de val van de regering in de schoenen van de anderen te schuiven. Bart De Wever pakte al uit met een nieuwe naam: de Marrakesh-coalitie. Daarmee gebruikt hij deze val meteen om zijn verkiezing­scampagne voor mei volgend jaar kracht bij te zetten. Hij moet immers munt kunnen slaan uit deze crisis en daar kan hij maar beter zo snel mogelijk mee beginnen. De excoalitie­partners verwijten N-VA dan weer onverantwo­ordelijkhe­id.

En zo is het gevaar niet denkbeeldi­g dat het politieke circus waar de meeste burgers de voorbije weken geërgerd en verward naar gekeken hebben, nog even duurt. De val van de regering heeft een paar dingen duidelijk gemaakt, maar brengt verder geen zoden aan de dijk. We weten nu dat N-VA het afwijzen van het VN-pact belangrijk­er vindt dan haar deelname aan de regering, dat ze liever een topministe­r als Jan Jambon burgemeest­er van een middelgrot­e gemeente laat worden dan zijn kwaliteite­n te gebruiken om het land te besturen. We weten nu ook welke ministers welke bevoegdhed­en op zich nemen voor de volgende vijf maanden. Al de rest is onzeker. Michel zal vandaag in Marrakesh het VN-pact steunen en zal dat later op de maand ook in New York doen. Daar heeft hij een machtiging voor. Daarna wordt het sukkelen. Voor elke beslissing moet hij op zoek naar een meerderhei­d. Michel II zal focussen op koopkracht, veiligheid en klimaat, belooft de premier. Daarmee probeert hij oppositiep­artijen sp.a en Groen te charmeren. Voor een aantal andere beslissing­en rekent hij op N-VA, maar of hij op die manier nog echt kan besturen, is hoogst onzeker. De minste onenigheid kan leiden tot een nieuwe crisis.

En wat met het migratiebe­leid, toch de inzet van deze politieke crisis? Maggie De Block kondigde meteen stoer aan dat ze een departemen­t in chaos heeft gevonden en dat het gedaan moet zijn met het quotum van vijftig inschrijvi­ngen per dag. Haar kennende zal ze dat snel geregeld krijgen. Voor de rest zal ze het beleid van Theo Francken voortzette­n, zij het dan met wat minder getweet. Veel meer kan ze ook niet. N-VA kan al helemaal niets meer doen op het domein dat de partij zo belangrijk vindt. Dat had ze eventueel wel gekund als ze in de regering was gebleven.

Een groot deel van de bevolking maakt zich ernstig zorgen over de toenemende migratie en alle problemen die daarmee gepaard gaan. Maar wat hebben die mensen aan deze val van de regering?

keuren, moet herroepen. N-VA zegt “ja”, de andere partijen “nee”. Na een half uur vergaderen gaan de ministers uiteen. Onmiddelli­jk na de ministerra­ad nodigt N-VA de pers uit op het partijhoof­dkwartier. “Als de regering ons land wil binden in Marrakesh, dan zullen wij dat niet aanvaarden”, zegt De Wever. “Charles Michel zal dan in Melsbroek opstijgen als premier van de Zweedse regering, maar hij zal landen als premier van een Marrakesh-coalitie.” De partij suggereert dat haar ministers ontslag zullen nemen op het moment dat Michel zondagnami­ddag naar Marrakesh vertrekt.

Premier Michel dient N-VA een uur later al van repliek, in een verklaring in zijn ambtswonin­g. Hij heeft het over een “verantwoor­delijke oranje-blauwe coalitie” die “in het belang van het land” het beleid zal voortzette­n. Hij kondigt een minderheid­sregering aan en bevordert de staatssecr­etarissen Pieter De Crem (CD&V) en Philippe De Backer (Open Vld) tot minister. De regering-Michel II is een feit.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium