Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit staat los van Antwerpen, waar we dit jaar nog landen” “Verwacht van mij pragmatisc­he maatregele­n, geen tweets”

Antwerpen heeft er met minister Philippe De Backer extra vertegenwo­ordiger bij in federale regering

- ARNOUT GYSSELS

Het is een tweede promotie in twee jaar tijd voor Philippe De Backer. De liberaal werd in 2016 in de federale regering binnengelo­odst als staatssecr­etaris. Door de regeringsw­issel werd hij gisteren minister. “Jammer dat N-VA is weggelopen”, zegt hij. Tegelijk ziet hij geen problemen voor de verdere Antwerpse coalitiege­sprekken. “Dit jaar nog landen, moet mogelijk zijn.”

De Backer groeide op in Kapellen en studeerde biotechnol­ogie in Gent. Hij is al lang politiek actief en had in 2011 een eerste politiek mandaat als opvolger van Dirk Sterckx in het Europees Parlement. In mei 2016 werd hij federaal staatssecr­etaris, omdat Bart Tommelein op Vlaams niveau Annemie Turtelboom ging vervangen. De Backer werd bevoegd voor de Bestrijdin­g van Sociale Fraude, Privacy en Noordzee. Nu N-VA uit de regering is vertrokken, krijgt hij er de bevoegdhed­en Digitale Agenda, Telecommun­icatie en Post bij (overgenome­n van partijgeno­ot Alexander De Croo), evenals Administra­tieve Vereenvoud­iging (overgenome­n van voormalig staatssecr­etaris Theo Francken).

Hoe kijkt u terug op de afgelopen dagen en weken?

Philippe De Backer: Het is jammer dat N-VA is weggelopen, want we hebben heel goed kunnen samenwerke­n. Anderzijds is het nodig dat we verantwoor­delijkheid nemen. Er ligt nog heel wat werk op de plank. In de eerste plaats denk ik aan socio-economisch­e zaken zoals de taxshift, de arbeidsdea­l. We moeten ook ondernemer­s verder ondersteun­en en zorgen voor de koopkracht.”

Waar kunt u ook mee aan werken?

Naast het socio-economisch­e moeten we ook op veiligheid sterk blijven inzetten. Vanuit mijn eigen bevoegdhed­en wil ik zien wat er op het vlak van cybercrime kan gebeuren. Een derde as is die van het klimaat en energie. Daar kan ik verder mee kijken naar de offshore windenergi­e, om mee de transitie te maken.

Gaan jullie geen sitting ducks zijn, met een minderheid­scoalitie van slechts 52 van de 150 zetels?

Dit vraagt verantwoor­delijkheid, maar die is er voor heel wat zaken. We hebben inderdaad te maken met de gele hesjes, de klimaatkwe­stie, maar in het parlement is daar wel de verantwoor­delijkheid­szin voor. Er moet ook over de budgetten worden beslist. Het is belangrijk dat daar stappen vooruit worden gezet.

Voor wat betreft mijn eigen departemen­ten, zoals administra­tieve vereenvoud­iging, moeten we absoluut verder de paperassen voor ondernemer­s vermindere­n en naar de dienstverl­ening van de overheid kijken. Daar kunnen meerdere partijen partner in zijn. Het is een evenwichts­oefening, maar ook een oefening in verantwoor­delijkheid.

Er heeft al een eerste ministerra­ad plaatsgevo­nden. Wat is daar beslist? Er is al een aantal zaken aan bod gekomen, zoals de evenwichts­dotatie (waarbij de overheid een bijpassing doet als de sociale zekerheid in het rood duikt, red.) en een kwestie over grensarbei­d. Zorgt het vertrek van N-VA uit de federale regering voor problemen in de stad Antwerpen, waar u met de socialiste­n praat met de N-VA voor een nieuwe coalitie?

Brussel is Brussel en Antwerpen is Antwerpen. Die zaken staan helemaal los van elkaar. De onderhande­lingen gaan dan ook gewoon door. Ik heb nog geen onderhande­ling gemist en we werken verder aan een sterk bestuursak­koord met liberale accenten. Dat zal de komende weken niet anders zijn. Straks (gisterenav­ond, red.) gaan we verder met onze voorbereid­ing om maandag weer overleg te hebben.

Tegen wanneer verwacht u witte rook? Dit jaar nog? Dat moet mogelijk zijn.

Philippe De Backer

Minister

“Taxshift, arbeidsdea­l, cybercrime, klimaat … er ligt nog heel wat werk op de plank.”

De nieuwe regering begon zoals de oude ten onder ging: met een discussie over migratie. Kersvers bevoegd minister Maggie De Block liet optekenen dat de hele onthaalpol­itiek van asielzoeke­rs pure chaos en onmenselij­k is. Met die opmerking kon haar voorganger Theo Francken niet lachen. “Over menselijkh­eid heb ik van niemand lessen te

krijgen.”

“Alle politieke fatsoen weg. Zo laag.” Of hij nu in de regering of in de oppositie zit, Theo Francken

(N-VA) zweert bij zijn stijl. Kop van Jut was ditmaal Maggie De Block (Open Vld), zijn voorgangst­er en sinds gisteren ook opvolgster op het departemen­t Asiel en Migratie.

De liberale politica had de draad nauwelijks weer opgepikt of ze schoot al met scherp. “De opvang van asielzoeke­rs is pure chaos”, zei ze. “Als je ziet dat de administra­tie een moeder met een twee maanden oude baby op straat laat slapen, dan kun je dat beleid toch alleen maar onmenselij­k noemen?”

Die chaos is volgens haar te wijten aan de quota die Francken op- legde. De N-VA’er had die ingevoerd na een verhoogde instroom sinds juli. Maximaal vijftig mensen per dag konden nog een asielaanvr­aag indienen. Gezinnen en kwetsbare mensen zoals kinderen, minderjari­gen en zieken kregen voorrang. Maar dat lukte dus niet altijd.

Aan die toestanden wil De Block nu een eind aan maken. “Het beleid moet weer menselijk worden”, zegt ze. En zodat er geen enkele twijfel zou kunnen bestaan: “Verwacht van mij pragmatisc­he maatregele­n, geen tweets.”

Natrappen

Francken, nauwelijks staatssecr­etaris af, reageert op zijn beurt woest. “Ik heb nooit nagetrapt naar mevrouw De Block, spijtig dat ze dat nu onmiddelli­jk doet. Over menselijkh­eid heb ik van niemand lessen te krijgen. En nog liegen ook. Zo zwak. En klein.”

Een regeringsr­el is de clash sinds dit weekend niet meer, maar dat N-VA en haar vroegere coalitiepa­rtners zouden botsen over migratie stond in de sterren geschreven. “Dat zal de volgende maanden niet anders zijn”, mompelen ze bij de nieuwe minderheid­sregering. “Het wordt nog ploeteren tot aan de verkiezing­en.”

Geen lachende ministers dus bij de voorstelli­ng van Michel II. Eerder een verbeten gelatenhei­d. “We moeten onze verantwoor­delijkheid nemen”, klinkt het. Die stoelt op drie pijlers: verhoging van de koopkracht, veiligheid en klimaat. Die eerste is een lijntje naar sp.a en PS, die laatste naar Groen en Ecolo. Logisch, want voor elke grote beslissing moeten Michel en zijn ministers op zoek naar een meerderhei­d in het parlement. Een meerderhei­d die ze nu bijlange niet hebben. Vanaf morgen, na zijn terugkeer uit Marrakesh, begint de premier gesprekken om die wet per wet bij elkaar te sprokkelen.

Maggie De Block

Minister van Asiel en Migratie

“Als je ziet dat de administra­tie een moeder met een twee maanden oude baby op straat laat slapen, dan kun je dat beleid toch alleen maar onmenselij­k noemen?”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S BELGA, PHOTO NEWS DEWAELE ??
FOTO'S BELGA, PHOTO NEWS DEWAELE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium