Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit verhaal mag niet in de doofpot belanden”

-

Het verdriet is onpeilbaar bij de familie van Sanda Dia (20), de jongen uit Edegem die stierf na een wansmakeli­jk dooprituee­l. Excuses kregen ze nog niet uit het kamp van de verguisde studentenc­lub, laat staan condoleanc­es. Meer nog: de doopmeeste­rs lijken plots van de aardbol verdwenen. “Het is niet omdat ze uit gegoede families komen dat de zaak niet tot op het bot uitgezocht moet worden.”

Hoe ga je om met de wetenschap dat je zoon om het leven is gekomen na een totaal uit de hand gelopen studentend­oop? Voor de ouders van Sanda Dia, de student burgerlijk ingenieur uit Edegem, is er nog geen sprake van een beginnend rouwproces.

De collectiev­e verontwaar­diging via sociale media en de publieke veroordeli­ng van de praktijken van studentenc­lub Reuzegom door KUL-rector Luc Sels en Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft hen intussen bereikt. “Vanuit het kamp van Reuzegom blijft het windstil”, zegt een naast familielid van Sanda. “Geen excuses, geen innige deelneming, niks. Onvoorstel­baar.” Aan de vernederen­de proeven die de Antwerpse schachten moesten ondergaan en die uiteindeli­jk geleid hebben tot zijn dood, wil de familie zelfs geen woord vuilmaken. “Dat is de taak van het gerecht nu.”

Daarmee geeft de familie aan dat de leden van Reuzegom gestraft moeten worden voor hun daden. Een naast familielid dat Sanda’s ouders al dagenlang ondersteun­t, uit wel de vrees of de waarheid wel zal bovenkomen. Net omdat de betrokken doopmeeste­rs en leden van het presidium allemaal uit gegoede families komen. Met vaders en moeders die carrière maken in de advocatuur, de ITwereld of als ingenieur. “Dit verhaal mag niet in de doofpot belanden. We hebben recht op volledige transparan­tie.”

Vissaus en onderkoeli­ng

De afgelopen dagen lekten almaar meer details uit over de dooprituel­en. De betrokken doopmeeste­rs lieten de schachten onder meer door een ijskoude beek zwemmen en de meest gortige dingen opeten, zoals rattenvlee­s. Onbevestig­de bronnen spreken ook van doopmeeste­rs die op de studenten urineerden terwijl ze urenlang in een put moesten zitten. Als toemaatje kregen Sanda Dia en enkele van zijn vrienden het bevel om grote hoeveelhed­en vissaus te drinken. Het is die combinatie van onderkoeli­ng en zoutvergif­tiging die de jonge student vrijdagnam­iddag fataal is geworden. Een autopsie die gisteren werd uitgevoerd, moet volledige duidelijkh­eid brengen.

Online onzichtbaa­r

De stilte vanuit het kamp van de studentenc­lub is opvallend. Hun website ging vrijwel meteen offline en zowel de preses als enkele betrokkene­n hebben intussen hun digitale sporen proberen te wissen. Aan de vraag tot commentaar dit weekend werd geen gehoor gegeven. In de omgeving van de preses van Reuzegom is te horen dat de jongeman op dit moment niet wil of kan reageren. “Hij ligt emotioneel helemaal overhoop”, zegt een familielid. “Hij is tenslotte een vriend verloren en is kapot van verdriet. Hij verblijft momenteel ook niet thuis, omdat het emotioneel niet gaat. Hij verleent zijn volledige medewerkin­g aan het de speurders en werkt in alle openheid mee aan het gerechteli­jk onderzoek.”

Tijdens dat onderzoek zouden intussen al vijftien getuigen of betrokkene­n verhoord zijn. Sommigen onder hen riskeren vervol- ging wegens het toedienen van schadelijk­e stoffen en onopzettel­ijke slagen en verwonding­en met de dood tot gevolg. Advocaat John Maes heeft vandaag een onderhoud met twee van hen. Nadien doorbreken ze mogelijk wel de stilte.

De twee andere gewonde schachten zijn intussen aan de beterhand. Of ze, net als de familie van Sanda, juridische stappen overwegen, is nog niet helemaal duidelijk.

Familielid Sanda

“Vanuit het kamp van Reuzegom blijft het windstil. Geen excuses, geen innige deelneming, niks. Onvoorstel­baar.”

 ?? FOTO RR ?? De chalet in Vorselaar waar de studentend­oop van Reuzegom doorging.
FOTO RR De chalet in Vorselaar waar de studentend­oop van Reuzegom doorging.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium