Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Berchem trots op eerste schepen van Streetart

Straatkuns­tenaars reageren enthousias­t op eigen aanspreekp­unt in hun district

-

Berchem kent vanaf 1 januari een districtss­chepen van Streetart. Uniek in België en mogelijk zelfs een wereldprim­eur. De Antwerpse streetartw­ereld reageert laaiend enthousias­t. “Dat is gewoon de max”, reageert Yvon Tordoir, organisato­r van graffitife­stival Meeting of Styles.

Het district Berchem staat bekend als het streetartd­istrict bij uitstek. Zo is er bijvoorbee­ld het graffitife­stival Meeting of Styles, dat elk jaar tientallen internatio­nale artiesten en honderden bezoekers naar Berchem brengt. Ook de omgeving van het station AntwerpenB­erchem ademt streetart en grafftikun­st. Sinds vorig jaar bestaat er ook de Berchemse streetart-wandelrout­e van acht kilometer, die u langs de meest indrukwekk­ende muurschild­eringen leidt.

De nieuwe bestuurspl­oeg van N-VA, Open Vld en CD&V wil dat nog verder in de verf zetten. Kris Gysels (Open Vld) is daarvoor aangesteld aan districtss­chepen van Streetart. “In het verleden zat het altijd wat gewrongen tussen Jeugd en Cultuur”, zegt Gysels. “Nu maken we duidelijk dat streetart op zichzelf staat. We zijn trots op het grote aanbod aan graffitiku­nst en dat willen we ook behouden. We kijken daarvoor naar initiatiev­en zoals in Gent, waar er gedoogstra­ten en hotspots zijn ingevoerd voor graffiti.”

Ingewikkel­d kluwen

De Antwerpse streetartw­ereld onthaalt ‘hun’ nieuwe schepen met open armen. “Dat is gewoon de max”, zegt Yvon Tordoir van het collectief Aerosolkin­gs, organisato­r van Meeting of Styles. “Het wordt ons vaak niet gemakkelij­k gemaakt om evenemente­n te organisere­n. Meeting of Styles draait voornameli­jk op privéspons­ors. Het valt onder de bevoegdhei­d Jeugd, waardoor het moeilijk is subsidies aan te vragen. Wij zijn namelijk toch vrijwel allemaal dertigers. Het is een groot kluwen als we een muur onder handen willen nemen. Zelfs als het een privémuur is, moeten we daarvoor

Kris Gysels

Schepen van Streetart (Open Vld)

“We zijn trots op het grote aanbod aan graffitiku­nst en dat willen we ook behouden.”

Tim Marschang

Streetartw­erpenaar

“Berchem heeft altijd een pioniersro­l gespeeld als het om streetart gaat.”

toestemmin­g hebben van de stad. Die aanvraag doorloopt vaak tien verschille­nde stadsdiens­ten, en dan gaat er al snel een half jaar tot een jaar voorbij. Een schepen voor Streetart is dan een heel goede stap. Hij kan een telefoontj­e van ons verwachten”, lacht Tordoir.

Trots

Ook Tim Marschang, beter bekend onder de naam Streetartw­erpenaar, is enthousias­t. Hij ligt onder meer aan de basis van de website

Street Art Cities, dat muurschild­eringen wereldwijd bundelt op een kaart. “Berchem heeft altijd een pioniersro­l gespeeld als het om streetart gaat”, zegt Marschang. “Vanuit de vorige besturen zijn er heel wat inspanning­en geweest, hoewel er in het algemeen toch nog steeds wat weerstand is. Graffiti en streetart komt steeds meer uit het ondergrond­se. En dat krijgt in Berchem nu ook een officiële bijklank. We mogen erg trots zijn op onze streetart in Antwerpen en dit is een erg duidelijk signaal dat ook de politiek er in gelooft. Het is ook uniek, want ik heb veel contact met artiesten en steden in het buitenland. Een schepen voor Streetart, dat ben ik nog nergens tegengekom­en.” JAN STASSIJNS

 ??  ??
 ?? FOTO ANS BRYS ?? Yvon Tordoir onderweg op de streetart-wandelrout­e in Berchem: “Dit maakt het voor ons gemakkelij­ker om evenemente­n te organisere­n. Hij mag een telefoontj­e van ons verwachten.”
FOTO ANS BRYS Yvon Tordoir onderweg op de streetart-wandelrout­e in Berchem: “Dit maakt het voor ons gemakkelij­ker om evenemente­n te organisere­n. Hij mag een telefoontj­e van ons verwachten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium