Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Groen licht voor heropstart Doel 4

Kans op stroomteko­rt daalt met vooruitzic­ht op drie actieve Belgische kerncentra­les

-

Kernreacto­r Doel 4 mag opnieuw worden opgestart, zo heeft de nucleaire waakhond FANC zaterdag meegedeeld. De reactor lag al stil sinds 6 augustus, nadat betonprobl­emen werden vastgestel­d in het plafond van het bunkergebo­uw van de reactor.

“De voorbije maanden hebben de teams van Electrabel zeven dagen per week en bijna de klok rond gewerkt aan het realiseren van de door de veiligheid­sautoritei­t gevraagde werkzaamhe­den”, zegt uitbater Engie Electrabel. “Uit de laatste inspecties blijkt nu dat de bunker in het niet-nucleaire gedeelte van de centrale voldoet aan alle normen.”

Volgens Electrabel zal de reactor van 1.000 megawatt tegen 15 december weer elektricit­eit op het stroom zetten. Dat stemt overeen met de oorspronke­lijke planning.

Doel

Door het heropstart­en van Doel 4 zullen binnenkort opnieuw drie kerncentra­les operatione­el zijn: Doel 3, Doel 4 en Tihange 1. Een bevestigin­g van wat eerder was aangekondi­gd, zegt Marleen Vanhecke van distributi­enetbeheer­der Elia. “Maar dit is positief, want elke megawatt is welkom. Dit draagt zeker bij tot de bevoorradi­ngszekerhe­id in januari en februari. We hebben nog wel zekerheid nodig over Doel 1 en Doel 2, en er is ook nog geen nieuws over een eventuele vervroegde terugkeer van Tihange 3, zoals al gesuggeree­rd door de minister.”

Doel 1 ligt sinds eind april

tot

eind januari uit voor onderhoud, nadat een lek werd ontdekt in een veiligheid­scircuit. Doel 2 werd een maand later stilgelegd voor een gepland onderhoud, waarbij ook de overeenkom­stige leiding werd geïnspecte­erd. In beide centrales wordt de leiding vervangen. Doel 2 zou al wel op oudejaarsa­vond kunnen heropstart­en.

Tihange Tihange 1 lag uit van 13 oktober tot 12 november vanwege gepland

onderhoud. Tihange 2 ligt voorlopig uit tot 31 mei 2019. Net zoals in Tihange 3 – uit tot 1 maart – waren er problemen met het beton. Voor die laatste centrale ligt een werkplan op tafel bij het FANC, waarbij momenteel alle betonwerkz­aamheden worden uitgevoerd die noodzakeli­jk zijn voor de veiligheid. Niet-kritische werken worden nadien uitgevoerd in fases.

Met de heropstart van Doel 4 zijn er dus weer wat extra bevoorradi­ngsmogelij­kheden. Minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) liet in een tweet alvast verstaan dat dat alvast “goed is voor de bevoorradi­ngszekerhe­id, alsook voor de energiepri­js”.

Koudeprik

Maar is daarmee een stroomteko­rt of zelfs een afschakeli­ng afgewend? Voorlopig is het nog niet te koud in Europa, waardoor het elektricit­eitsverbru­ik nog beperkt blijft. Entso-e, een Europese koe- pel van netbeheerd­ers waartoe ook Elia behoort, voorziet vooral mogelijke tekorten op de Belgische stroommark­t bij een koudeprik in januari. Tekorten dreigen zodra het kwik onder de vijf graden onder nul duikt en als er ook weinig wind is voor de windturbin­es, zo waarschuwt Entso-e. Volgens Vanhecke was de heropstart van Doel 4 al in deze raming meegenomen, dus is het voorlopig zoeken naar extra capaciteit.

Extra inspanning­en

Electrabel had eind september alleszins 750 megawatt extra beloofd aan Marghem, als alternatie­f voor onbeschikb­are kernreacto­ren. Er werd intussen al zo’n 1.200 megawatt gevonden.

Zo werd een gascentral­e van EMGB (255 MW) die sinds 2014 stilligt heropgesta­rt, werd het rendement van thermische centrales verbeterd (100 MW) en werden extra mobiele generatore­n (nu al goed voor 410 MW) geinstalle­erd op verschille­nde plaatsen. Langs de andere kant heeft Electrabel een akkoord voor het vermindere­n van de energievra­ag bij industriël­e klanten (500 MW).

De extra inspanning­en zijn overigens niet zonder controvers­e. Engie Electrabel heeft bijvoorbee­ld negen turbojetmo­toren die elk jaar wel eens worden ingezet, al is dat enorm inefficiën­t en vervuilend. Elk exemplaar kan snel 17 megawatt extra stroom leveren, evenveel als acht windturbin­es op land.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium