Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De wraak van de geit

(31)

-

Lionel Messi vertoefde gisteravon­d in het hol van de leeuw, in Santiago Bernabeu. Daar waar hij jaarlijks beschimpt wordt door de fans van Real Madrid, was hij deze keer de special guest voor de volledig Argentijns­e finale van de Copa Libertador­es. Hij woonde de match bij in een skybox met vrienden en familie – à la Maradona, maar dan minder decadent.

Messi leunde lekker achterover, want de avond voordien had hij alweer zijn plicht volbracht. Op het veld van stadsrivaa­l Espanyol kroonde hij zich tot man van de match. Met twee geweldige vrijeschop­goals en een knappe assist voor Dembélé bezorgde hij Barcelona een 0-4-zege en een stevigere leiderspla­ats – Sevilla liet opnieuw punten liggen. Hij bewees zo dat hij anno 2018 de onbetwiste koning van de stilstaand­e fase is. Het was al de 44e keer in zijn carrière dat hij uit een directe vrije trap scoorde, in de laatste vijf jaar lukte het hem negentien keer. Dat is meer dan Ronaldo (negen keer), meer zelfs dan topclubs als Juventus, Real, Bayern München en PSG in totaal.

72 keer genegeerd

Maar vooral onderstree­pte Messi nogmaals zijn uitzonderl­ijke klasse. De topschutte­r uit de Primera Division zit dit seizoen alweer aan zeventien goals in evenveel wedstrijde­n – geen speler in Europa met een beter gemiddelde – en dat op zijn 31e. Hij is intussen de ancien in de basis bij Barça, samen met leeftijdsg­enoten Suarez, Piqué en Vidal, maar er zit haast geen sleet op. Zijn cijfers over heel 2018, nationale ploeg incluis? 45 goals in vijftig matchen.

En dan komen we natuurlijk bij de verkiezing van de Gouden Bal. Daarin eindigde Messi vorige week… vijfde. En daar begrijpen ze in Barcelona geen bal van. Trainer Ernesto Valverde noemde het resultaat al absurd. Een vingerwijz­ing naar de 176 journalist­en – eentje per land – die mochten stemmen. 72 onder hen plaatsten de Argentijn zelfs niet in hun top vijf. Zaterdagav­ond trok vooral Jordi Alba, een van Messi’s beste maatjes, fel van leer. Hij zag er zowaar een complot in.

“De verkiezing van de Gouden Bal is één grote leugen”, zei de Spaanse linksback. “Er worden door clubs en media veel campagnes gevoerd. Terwijl iedereen weet dat Lionel Messi al twaalf jaar lang de allerbeste voetballer ter wereld is. Met grote afstand.” Dat Luka Modric won, was voor Alba ook geen verrassing. “Vooral vanuit Madrid wordt campagne gevoerd. Als Cristiano Ronaldo daar nog had gespeeld, had hij opnieuw gewonnen. Maar hij vertrok en nu won Modric. Een topspeler die een topjaar kende, maar de nummer één blijft Messi.”

Alba zette ook Pelé nog op zijn plaats. De 78-jarige Braziliaan­se legende was vorige week behoorlijk kritisch voor Messi, omdat die zogezegd alleen maar met links schiet en niet goed kan koppen. “Pelé ziet het blijkbaar niet zo goed meer”, stelde Alba.

Campagne voor 2019

Messi zelf wou het zaterdagav­ond niet over onrecht of revanche hebben. Maar aangezien hij zich voor het WK nog uitriep tot –

GOAT Greatest of All Time (grootste aller tijden, red.)

– door te poseren met een geit, denkt hij er ongetwijfe­ld ook het zijne van. Hij had heel graag een zesde Gouden Bal in zijn kast gezet. Maar dan had hij gewoon beter moeten presteren op dat WK, waar hij met de Albicelest­e roemloos sneuvelde in de achtste finales. Met zo’n uitleg nemen zijn ploegmaats echter geen genoegen.

Gerard Piqué: “En toch was de verkiezing raar.”

Sergio Busquets: “We zien elke dag waar hij toe in staat is – het is een genot. We weten dat hij gewoon de allerbeste is.”

De campagne voor 2019 alvast begonnen.

is

 ?? FOTO AFP ?? Extase bij de spelers van River Plate.
FOTO AFP Extase bij de spelers van River Plate.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium