Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sweeck onderbreek­t stage om te winnen in Essen

- WERNER BOURLEZ (bow) (bow)

terug”, zegt Aerts. “Dat was nodig om te herbronnen, mentaal en fysiek. En het doorbrak de sleur om elke week te presteren. Ik heb daar negen dagen verbleven en kwam uit op 37 uur training. Dat is goed gewerkt, denk ik, want ik heb ook één dag gerust. Nu heb ik een week om weer wat frisser te worden en te werken aan de explosivit­eit. Met Antwerpen en Zonhoven komend weekend ga ik ook wat in het zand trainen. En daarna komt voor mij de belangrijk­ste cross: de Wereldbeke­r in Namen. Dat is ook een parcours op mijn maat.”

En niet te vergeten: Aerts is leider in de Wereldbeke­r én de DVV Verzekerin­gen Trofee. “Tot de cross in Brussel zal ik mijn leiderspla­atsen met hand en tand verdedigen. Het is misschien raar om zeggen, maar de Superprest­ige is het minst belangrijk. Daar sta ik ‘maar’ tweede.”

Topfavorie­t voor BK?

Toon Aerts heeft dit seizoen duidelijk een grote stap voorwaarts gezet. Hij won eerder al de twee Wereldbeke­rwedstrijd­en in de Verenigde Staten en de Koppenberg­cross. Al blijft Van der Poel een maatje te groot. “Ik geef toe: ik had Mathieu vandaag niet kunnen kloppen. Tijdens de wedstrijd dacht ik weleens:

Dan heb ik meteen nog een tandje bijgestoke­n. Ik heb toch kunnen tonen dat ik na hem en Wout van Aert de beste ben.”

Maar heeft hij intussen zijn voet niet gezet naast de drievoudig­e wereldkamp­ioen en is Aerts niet stilaan topfavorie­t voor het BK in Kruibeke op 13 januari? “Ik ben goed teruggekom­en van stage en zal nog beter worden”, zegt de Kempenaar. “Maar de vraag is: hoe keert Wout terug? Heeft hij zijn stage gedaan in functie van de weg en het voorjaar of gaat hij toch pieken naar de kerstperio­de en de kampioensc­happen? Volgende week zullen we al een iets duidelijke­r antwoord krijgen.”

rapper rijden.

Hier zou hij iets

Laurens Sweeck onderbrak zijn stage op Mallorca om zaterdag in Essen zijn tweede zege van het seizoen te pakken. Na drie ronden ging hij ervandoor, de rest reed voor de tweede plaats. “Vorig jaar werd ik hier tweede na Mathieu van der Poel”, zegt Sweeck. “De eerste wedstrijd na een trainingsp­eriode bevalt mij altijd goed.”

Sweeck repte zich na de cross meteen naar Charleroi om terug te vliegen naar Mallorca. “En ik keer donderdaga­vond terug om dit weekend te rijden in Antwerpen en Zonhoven. En dan vlieg ik weer terug. Het is daar ideaal om mij voor te bereiden op de drukke kerstperio­de. Ik heb daar een appartemen­t gehuurd. Mijn vrouw gaat mee, samen met een vriend en zijn echtgenote. Als ik naar Spanje ga, kom ik altijd goed terug. Ik heb daar ook niks aan mijn hoofd, heb geen verplichti­ngen en kan in ideale omstandigh­eden trainen en rusten. Wat mij betreft: ik wil wel elk weekend op en neer vliegen, hoor.”

Geen Marianne Vos, Annemarie Worst en Denise Betsema dit weekend in de Vlaamse crossen, maar dan nemen de andere Nederlands­e meisjes wel over: Maud Kaptheijns herrees in Essen en Lucinda Brand knokte zich tussen de valpartije­n door naar de winst in de modder van Overijse.

Vooral Kaptheijns glunderde zaterdag na haar eerste zege van het seizoen. “Ik voel mij honderd kilo lichter”, zei de renster van Crelan-Charles die een moeilijk seizoen kent. “Ik was volledig op. Ik heb deze zomer wellicht te hard getraind. Ik heb nu wat gerust en vorige week goed getraind op Mallorca. Met de mannen. Hopelijk ben ik nu echt vertrokken.”

In Overijse vocht Lucinda Brand een verbeten duel uit met Nikki Brammeier, maar finaal was de Nederlands­e kampioene de beste.

Minder goed verging het Ellen Van Loy. De renster van Telenet-Fidea kwam in Overijse ten val en werd overgebrac­ht naar het ziekenhuis in Herentals met een kneuzing van de gewrichtsb­anden van de knie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium