Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wereldkamp­ioene, poetsvrouw en flik

- ROLAND LEBUF (pma)

Zondagmidd­ag stond Delfine Persoon, een wereldtite­l rijker, alweer samen met haar supporters de sporthal van Ardooie op te kuisen. En vandaag meldt ze zich gewoon op haar werk bij de spoorwegpo­litie. Ook nadat Persoon zaterdagav­ond tegen de Keniaanse Judy Waguthii haar negende WBC-kroon had veroverd, verandert er weinig aan haar rituelen. Horen ook bij het feestpakke­t: een Kriek en een pak frietjes.

Ook op haar 33e blijft Persoon ongenaakba­ar. De Keniaanse Judy Waguthii had geen schijn van een kans tegen de superfitte WestVlaams­e. Persoon had vooraf aangegeven dat de aanslepend­e handproble­men eindelijk achter de rug lagen. Voor het eerst sinds lang had ze na drie operaties pijnvrij kunnen trainen. “Dit was weer de Delfine van twee jaar geleden”, aldus Filiep Tampere, haar coach, trainer en manager. “Ze had weer dat vuur in de ogen nu ze eindelijk verlost is van die vervelende blessures.”

Die bonus toonde zich ook in de knusse sporthal van Ardooie, die gevuld was met enthousias­te fans. Eén minuut voor het einde – véél te laat, gezien het overwicht van de Sportvrouw van 2015 – legde ref Verwijs het ongelijke gevecht stil. Dankzij die technische knock-out blijft Persoon wereldkamp­ioene bij de WBC, een van de grootste boksbonden.

“Zoveel slagen pakken, dat kan niet gezond zijn”, verklaarde de titelverde­digster. “Ik denk niet dat ik zo zou kunnen incasseren. Ik heb veel respect voor Waguthii, ongeloofli­jk wat zij allemaal te verwerken kreeg. Ik sloeg toch een paar keer zuiver op haar kin. Eigenlijk was die technische knock-out al eerder mogelijk. Gezond kan je dat niet noemen. Soms draaiden haar ogen weg. Ik ben traag gestart, want ik wou aftasten en geen zware counter riskeren. Achteraf bekeken had ik sneller het ritme moeten opvoeren.”

En nu droomkamp?

Vanaf nu staat alles in het teken van Persoons droomkamp tegen de Ierse Katie Taylor, de olympische kampioene die de IBF- en WBA-titel bezit. “Als het mogelijk is, zou ik Taylor graag naar België laten komen. Maar ze is een beschermde prooi, ze is heel goed omringd. Ik voel alleszins dat ik weer naar mijn beste niveau groei.”

Een mogelijk duel tegen Taylor hangt ook van een reeks extrasport­ieve argumenten af. Weegt de Belgische kampioene commerciee­l en organisato­risch zwaar genoeg? Tampere lijkt overtuigd. “Die kamp komt er zeker. Sterker: de kans bestaat dat het in België is. We zijn aan het onderhande­len met een grote industriee­l die zeer veel ondervindi­ng heeft met onderhande­len met tvstations

(Sky, zowat het persoonlij­ke station van Katie is geïnteress­eerd, red.)

en met sponsors. Maar als we naar Ierland, Los Angeles of New York moeten, is dat ook oké, hoor.” Wie straks hoopte op Remco Evenepoel in de Vlaamse klassieker­s, is eraan voor de moeite. Dat vertelde de 18-jarige, kersverse profrenner van Deceuninck­Quick-Step op zijn jaarlijkse supporters­avond. “Het zal nog geen Ronde van Vlaanderen of Omloop Het Nieuwsblad worden voor mij. Ik concentree­r mij op de Waalse klassieker­s en het rondewerk”, aldus Evenepoel. “Je mag de Vlaamse klassieker­s bij de profs niet vergelijke­n met die van bij de junioren. Dat is totaal anders.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium